Akhisar (Kenan MOLLA)
Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Akhisar Temsilcisi ortaklaşa düzenlediği 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Sonrası Uygulamalar Semineri Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Semineri Mimarlar Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alev Ağrı sundu. İlk olarak toplantının amacını belirten konuşmayı Mimarlar Odası Akhisar Temsilcisi Mimar Tunay Özbek yaptı.
İmar Kanunun harita, planlama, imar uygulamaları, yapılaşma denetim, konularını düzenleyen temel ve genel bir kanunun olduğuna vurgu yapan Ağrı, belirtilen konuları düzenleyen birden fazla uygulama yönetmelikleri mevcut olduğunu, denetim konularına ilişkin maddesi ise yapı denetim hakkında konuna konulduğunu kaydetti.
Kanun hakkında katılımcılara bilgi veren Ağrı şunları kaydetti bu kanun toplam 15 madde ve geçici 3 maddeden oluşmaktadır. Kanunun amacı ise kısaca; can ve mal güvenliğini tamamen, kurallara ve standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Kanunun kapsamı ise imar kanunun 26. maddesine de belirtilen kamuya ait yapı ve tesislerde, 27. madde de belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılarda, tek parselde iki katlı ve ikiyüz metrekareyi geçmeyen müstakil yapılarda, 2863 sayılı kanuna göre kültür varlığı olarak tescillenmiş yapılarda bu kanun hükümlerinin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır.
Bu kanun ile birlikte tasarım ve denetim hizmetleri birbirinden tamamen ayrıldı. Yapıların ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı yapı müteahhitleri tarafından inşa edilmesi koşulu getirildi. Yapılması düşünülen yapının, proje ve yapım işleri ruhsat öncesinden yapı kullanma izni alınması aşamasına kadar, bu kanun ve eski yönetmeliklerce belirlenmiş usullere göre denetlenmesi kurala bağlandı.
Yapı denetim koşullarının proje ve yapı denetimi hizmetleri, yapı ruhsat ve yapı kullanma izni alma sürecinde, belediye ve mücavir alan içerisinde belediyelerce, bu alanlar dışında kalan alanlarda valiliklerce, yapı denetim sisteminde izleniyor. Mal sahibince yapı denetim hesabına yatırılan yapı denetim hizmet bedelleri ise belirlenen safhalarda ilgili idarelerce, hak ediş raporlarına göre yapı denetim kuruluşlarına ödeniyor.
İlgili idarelerce; denetledikleri yapının bitiminde, yapı denetim kuruluşlarına ve bu denetim kuruluşunda görev alan denetçi personele sicil raporu düzenleniyor. İlgili idarelerce; yapı kullanma izninin verilmesinden sonra, söz konusu yapı için bir yapı sertifikası hazırlanarak onaylanıyor. Bu sertifika yapının üzerine asılıyor. Program sonunda Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Latif Çakmak sunucu Ağrı'ya plaket takdiminde bulundu.