Akhisar: (Kenan MOLLA)
Akhisar'da 2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Oteli'nde çıkan yangında ölen 37 için Hacıishak Mahallesi 252. sokak no 110'daki Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi önünde anma programı yapıldı. Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi tarafından yapılan anma programı Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi önünde gerçekleşti. Asil Deniz Yıldız'ın sunuculuğunu yaptığı programa, Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi, CHP İlçe Teşkilatı, Eğitim-İş Akhisar temsilciliğinin destek verdiği anma programı Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi tarafından 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta meydana gelen madımak oteli görüntülerinden oluşan 10 dakikalık sinevizyon gösteriminden sonra Anma programında basın açıklamasını Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi başkanı Hakkı Camkıran okudu.
Alevi Kültür ve Cem evi Akhisar Şubesi başkanı Hakkı Camkıran okuduğu basın açıklamasının tam metni:
BASINA VE KAMUOYUNA
SİVAS MADIMAK KATLİAMINI 17. YILINDA UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ
2 Temmuz 1993, yer Sivas Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için kentte bulunan aydınların, sanatçıların, ozan ve yazarların kaldığı Madımak Oteli tutuşturulur. Devletin güvenlik güçlerinin gözleri önünde 35 masum insan diri diri yakılır. Suçları aydın olmak, sanatçı olmak, insan olmak, Alevi etkinliğine katılmaktır. Tarihe Madımak katliamı olarak geçen bu vahşetin devlet tarafından gerçekleştirildiği bir sır değildir. Madımak vahşetinin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen üzerindeki sis perdesi bir türlü kaldırılamıyor, kaldırılmıyor. Arkasında devletin kendisi olduğu için.
İşte ortaçağ vahşetini Sivas'ta yaşatan zihniyet, katliamın elebaşlarından bir kısmını ödüllendirerek parlamentoya milletvekili olarak gönderdi. Bir kısmını ise AKP eliyle devletin belli başlı kilit noktalarına yerleştirerek korumaya aldı. Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu, Sivas'ta yıkılacaktır. diye bağıranlardan hesap sorulmamıştır. İşte adaletli olduklarını söyleyenlerin eşitlik, yurttaşlık politikası bu. Fazla söze gerek var mı? Devleti yok etme, böl parçala, yönet anlayışı hala tüm hızıyla sürüyor, sürdürülüyor. Madımak'ın dumanı hala gönlümüzü yakıyor, içimizi acıtıyor. İnsanlar insafsızca tutuklanıyor, zindanlara atılıyor. Alevi inancı inkâr ediliyor, insanlarımız haksızlıklara maruz kalıyor
Alevi Çalıştayı adı altında, Aleviler devletin asimilasyonuna uğratılmak isteniyor. Unutmayalım ki; Türk, Kürt, Arap, Abaza, Çerkez; Alevi Sünni, Yezidi farklı millet ve mezheplerden olan tüm emekçiler ve ezilenler gücümüzü birleştirdiğimizde dayatmacı politikaları boşa çıkarabiliriz. Bugün yüz binlerce insan Madımak katliamını lanetlemek için sesini yükseltiyor. Alevi inancında olanların örgütlenme bilinci gelişti. Aleviler hızlı bir şekilde örgütlendi. Aleviler bugün eşit yurttaşlık talebini haklı olarak dile getiriyor ve seslerini yükseltiyorlar. Madımak Oteli'nin müze olmasını istiyorlar. Devlet ise Alevilerin bu talebini görmezden gelerek ne kadar demokrat olduğunu gösteriyor. Tüm Sivil Toplum Örgütleri Ve Siyasi Partiler Olarak Madımak Otelinin Utanç Müzesine Dönüştürülmesi Talebini Destekliyoruz.
Gecede Eğitim-İş Akhisar temsilciliği Başkanı Mehmet Pekel Yanar Madımak üye Ali İlhan Açılır Kapılar Şaha Gidilir şiirlerini okudular. Programda sahne alan Umuda Yolculuk Grubundan Yerel sanatçı Halil Yıldız, elektrogitar Semih Coşkun ve Asil Deniz Yıldız deyiş ve THM eserlerini okudular. Gecenin sonunda Kültür Bakanlığı THM sanatçısı Nebi Yaşar okuduğu bir birinden güzel eserlerle geceye katılanlara duygulu anlar yaşattı.