Akhisara Deprem Ölçüm Aleti Yerleştirildi!
Haber (Barış GEZİCİ)
Akhisara Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Akhisar Belediyesi işbirliği ile deprem ölçüm aleti yerleştirildi.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Daire Başkanlığının yayınladığı basın bülteni ise şöyledir;
Türkiyede ülke ölçeğinde işletilen mevcut istasyonlar ülke ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığı için 29 Eylül-1 Ekim 2004 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca, İstanbul'da düzenlenen DEPREM ŞURASI SONUÇ BİLDİRGESİ'nde; Ülke çapında depremlerin izlenmesi, kaydedilmesi, değerlendirilmesi, arşivlenmesi ve duyurulması işleri gelişmiş bir Ulusal Deprem İzleme Ağı Sistemi altında ele alınmalıdır. kararı alınmıştır.
Şura kararı çerçevesinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Deprem Araştırma Dairesi (ANKARA) bünyesinde, dünya standartlarında, veri kalitesi yüksek, gerçek zamanlı, ülkemizde ilk Uydu iletişimli Türkiye Ulusal Geniş-Band Deprem İzleme Ağı Sistemi'nin Geliştirilmesi Projesi gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında 2005 yılı içinde 19 adet geniş-band istasyonun kurulumu tamamlanarak faaliyete geçmiştir.
TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Projeleri altında Bakanlığımız tarafından başlatılan ve TÜBİTAKça desteklenmesine karar verilen Türkiyenin Deprem Riski Yüksek Jeostratejik-ancak tektonik rejimleri farklı Bölgelerinde Deprem Davranışının Çok Disiplinli Yaklaşımlarla Araştırılması projesi kapsamında 20 adet geniş-band istasyonun 2006 yılı içerisinde kurulması planlanmıştır.
Türkiye Ulusal Sismik Ağının (USAG), Bakanlığımız Deprem Araştırma Dairesince işletilen mevcut istasyonlar ve kurulması planlanan 20 adet geniş-band istasyon ile entegrasyonu sağlanarak tüm Türkiyede yer alan diri fayların depremsellikleri yakından izlenecektir.
Bütün bu amaçlar doğrultusunda Türkiyenin batısında meydana gelen depremlerin yerini, büyüklüğünü ve derinliği ile boşalacak enerji miktarlarını çok hassas olarak hızlı bir şekilde hesaplayabilmek için bu bölgedeki deprem istasyonlarının sayısını ve kalitesini artırma ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle Mayıs 2006 tarihinde Manisa-Akhisarda Akhisar Belediyesi ve Manisa Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünün katkılarıyla geniş bant depremkayıt istasyonunun yeryapımı gerçekleştirilmiş ve 13 Temmuz 2006 tarihinde de istasyon kurularak faaliyete geçirilmiştir.
Deprem etkinliği olarak Manisa ili Batı Anadolu Çöküntü Bölgesinin en önemli sistemlerinden biri olan Gediz Grabeninin etkisindedir. Gediz Grabeni Manisadan Pamukkaleye kadar uzanan yaklaşık 140 km uzunluğunda bir yapıdır. Grabenin ana fayı güney kenarı boyunca uzanır, kuzeyde ise yer yer bu fayın antitetik bileşeni yer alır.
Bölgede 22.09.1595, Sart-Manisada çok şiddetli bir deprem, 04.04.1903, M=5.5, Akhisar, 18.11.1919, M= 6.9, Soma-Manisa, 03 veya 18.02.1965, M= 5.5 - 5.8, Salihli-Manisa, 23.03.1969, M=6.1, Demirci-Manisa, 28.03.1969, Ms=6.5, Mb=5.9 Alaşehir-Manisa, 23.04.1970, M=5.7, Demirci, 28.01.1994, Ms=5.1,Mb=5.2 Manisa depremleri olmuştur.
Bu ağ sistemi ile tüm Türkiyedeki diri fayların özellikleri ve depremsellikleri ortaya konacak, deprem üreten kaynak zonları belirlenecek, deprem olma olasılıkları ve risk hesapları yapılabilecek, deprem senaryoları için veri sağlanacak, deprem master planları için altlık oluşturulacak ve her bir bölgenin/ilin deprem tehlike ve riski belirlenebilecektir.
Ulusal Sismik Ağ Projesinden (USAG) elde edilen veriler ile Bakanlığımız Deprem Araştırma Dairesince işletilen Türkiye Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Ağından elde edilen veriler birleştirilerek Ön Hasar Tahmin Haritaları yapılabilecektir. Böylece hasar tespit çalışmaları öncesinde hangi yerleşim alanlarında hasarın ağır ya da hafif olduğu önceden tespit edilebilecektir. Diğer yandan bilinen diri faylar yanında örtülü-gömülü faylar saptanarak, kaynak zonları belirlenecek ve Deprem Bölgeleri Haritasına veri sağlanabilecektir.
Ayrıca elde edilen tüm deprem verileri http://sismo.deprem.gov.tr ve http://www.deprem.gov.tr sayfasında, ulusal - uluslararası bilim dünyası, basın ve kamuoyunun hizmetindedir. Bu ağ sistemi ile bütün deprem verileri yasa gereği tek elde Bakanlığımız altında toplanacak, basın ve kamuoyuna duyurularak deprem yorumları konusundaki yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilebilecektir.