Devletin 31yılda 222 Trilyon lira sarf ettiği Akhisar Sigara Fabrikası Ülkere 49 yıllığına kiralanacak
Geçen yıl tekelin borcuna karşılık Maliye bakanlığına devredilen Sigara fabrikası Ülkerin AK gıda A.Ş tarafından süt tesisleri olarak işletilecek
31 yıl önce dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan ve inşaatın bitiminden buyana 20 yıldır atıl olarak bekletilen. 18 başbakan 22 bakan eskiten devletin 29 yılda toplam 212 milyon dolar sarf ettiği Akhisar Sigara Fabrikası Maliye tarafından Ülker Grubuna bağlı AK Gıda A.Ş.ye 49 yıllığına kiralanması konusunda bakanlığa müracaat ta bulunduğu ortaya çıktı.
Geçen yıl Tekelin vergi borçlarına karşılık Tekelin özelleştirme kapsamından çıkarılarak.Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devir edilen Akhisar Sigara Fabrikası, Birkaç kez Özelleştirme idaresi tarafından satılığa çıkarılmak istenildi . Ancak düşünülen rakam görülmediği için son iki hükümet tarafından satışa cesaret edilemedi. Özellikle devletin 212 milyon dolar 1200 dönüm arazisi ve 90 bini kapalı alan tesislere sadece 10 milyon dolar değer biçilmesi.Hükümetin özelleştirme yapmasından vazgeçilmesine neden oldu.
-Geçen yıl Maliyenin malı oldu
1977 yılında inşaatına başlanan, 31yıldır siyasetçilerin seçimlerde propaganda malzemesi olan bir türlü Sigara fabrikası olarak açılmayan Akhisar Sigara Fabrikası.Yeni sahibi ile tarihe karışacak, Tütüncünün yıllardır umut olduğu tesisler şimdi Hayvancılık sektörünün Manisa da canlanmasına neden olacak..
Bu güne kadar 212 Milyon dolar harcandığı söylenen fabrika Tekel in vergi borcu nedeniyle geçen yıl Tekel tarafından borçlarına karşılık 59.819.288 YTL karşılığında Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel müdürlüğüne devredildi.-Recai Berber açıkladı.
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Sigara Fabrikasını Ülker Grubu olan AK Gıda A.Ş.nin 49 yıllığına kiraladığını ve günde 1 milyon litre kapasiteli bir süt tesisi kurulacağını bayramlaşmak için geldiği Manisa da açıkladı . Berber Ak Gıda A,Ş kiraladığı tesisi 2009 Ocak ayından itibaren süt ile ilgili tesisleri kurmaya başlayacak ve 2009 yılı sonu itibariyle bu tesisler hizmete girecek. Geçen siyasi iktidarlar tarafından Akhisar İlçesi ve bölgesine tütüncü olan bölgedeki istihdamı artırmak ve getiri sağlaması amacıyla 31 yıl önce temeli atılan ancak bir türlü hizmete giremeyen atıl vaziyetteki Akhisar Sigara Fabrikasının kaderi Ülker Grubuyla değişiyor. Ülker Grubuna bağlı AK Gıda A.Ş. firmasının 49 yıllığına kiralanması için müracaatta bulundu Bakanlıkta Milli emlak genel müdürlüğüne talimatı verdi. Şu anda ihale edilecek olan fabrikanın yıllık kirasını da Milli Emlak müdürlüğü belirleyecek, burada bizler Neler yapabilme konusunda çalışmalar yaptık ve araştırma içerisinde olduklarını belirten Berber Bir yıldan beri Akhisardaki bu fabrikamıza neler yapabiliriz konusunda çeşitli çalışmalar yaptık. Birçok firmayı Akhisara getirdik ve fabrikayı gösterdik. Ancak hiçbiri talipli olmadı. Üç ay önce Ülker Grubunun İzmirin bir ilçesine büyük bir süt entegre tesisi kuracağını öğrendik. Ülker Grubunun AK A.Ş. firması ile irtibata girdik. Sonra Akhisarda bin dönümlük arazi üzerine kurulmuş olan atıl vaziyetteki sigara fabrikasını gösterdik. Burayı beğendiler ve süt entegre tesisini İzmire yapmaktan vazgeçtiler. Girişimlerimiz neticesinde AK A.Ş. sigara fabrikasını 49 yıllığına kiralanması karar verildi . Artık sigara fabrikası atıl vaziyetten kurtulacak Ülker gurubu burayı alacak dedi
- 1 milyon litre süt işlenecek
Türkiyenin en büyük gıda firmalarından birisi olan Ülker Grubunun sigara fabrikasına kuracağı süt entegre tesisi çalışmaları 2009 Ocak ayı itibariyle başlayacağını ifade eden AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Burada günlük 1 milyon litre kapasiteli bir tesis kurulacak. 2009 Ocak ayında kurulumu başlayacak tesis, 2009 yılı sonunda hizmete girecek. Bu tesisin hizmete girmesi ile birlikte hem Manisa merkez, hem de Akhisarın çevresindeki ilçeler Kırkağaç Gördes ve Gölmarmara, Saruhanlı ilçeleri de büyük kazanç elde etmiş olacak. Nedeni ise, günlük bir milyon litre süt demek, 40 bin büyük baş hayvan demek ki sütçülük konusunda kırsal alanda büyük hareket olacak. Böylece bölgelerimizdeki hayvancılıkta gelişmiş olacak. Bu fabrika Manisa ekonomisine büyük katkı sağlayacağı gibi, yeni bir istihdam sahası da açmış olacak. Edindiğimiz kadarı ile ilk anda en az 300 kişiye de istihdam sağlanacak. AK Parti iktidarı döneminde tarım ve hayvancılığa çok önem verildi yatırımcıların bu konuda özendiril mesi sağlanıyor bu fabrika bölgede süt hayvancılığı geliştirecek dedi.
-Sözümüzü tuttuk, fabrikayı kurtardık
Dönemin iktidarları tarafından hem sigara fabrikası hem de istihdam amaçlı kurulan ancak 31 yıldır hizmete girmeyen sigara fabrikasını atıl vaziyetten AK Parti iktidarının kurtardığını söyleyen Recai Berber, 31 yıl önce inşaatına başlanmış ve bitirilmiş. Geçmiş iktidarlar döneminde bin 200 dönüm arazi üzerine kurulmuş bu fabrika ayrıca, daha hizmete girmeden siyasi idareler tarafından istihdam sözü verilmiş. Bölgedeki insanlara Siz gidin iş kaydınızı yaptırın. Geri kolay denilmiş. Ancak hiçbir zaman faaliyete geçmemiş. Bin dönümlük araziye böyle bir fabrikanın kurulmasının amacı yok. Gereksiz olarak bu sigara fabrikası kurulmuş.Ancak AK Parti iktidarı 31 yıldır tutulamayan sözü tutmuş ve fabrikayı atıl vaziyette şu an itibari ile kurtarmaktadır. Manisa yararına olacak bu fabrika şimdi bölgeye kazanç getireceği günü bekliyor dedi.
-KUTU- KUTU
1977 yılında Çavuşoğlu-Kozanoğlu firmasına ihale edildi I. ve II. bölüm ihalelerinin tamamlandı. fabrikanın 1984 yılında inşaatı durduruldu. 9 yıl boyunca, bir çivi çakılmadı 1993 yılında Demirel döneminde Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihalesi yapıldı. Yıpranan, 90 bin metre kapalı alandaki tüm binalar onarıldı.
Limak teknolojik değişiklikleri enerji ihtiyacını karşılayan yeni ek trafolar ve yüksek gerilim hatları yapıldı. Bina tesisatları yeni teknolojiye göre değişti.Yatırımlardaki yavaşlama nedeni ile ödeneklerin kısıtlanması makineleri Bafra sigara fabrikasına aktarılan Akhisar Sigara Fabrikası,Tekelin özelleştirme kapsamına alınması üzerine, yüzde 85i biten fabrika tamamlanamadı. 1994yılından 2004 yılına kadar her yıl en az 2 milyon dolar bakım parası ödenen fabrikanın sözleşmesi 2005 yılında Limak tan fesih edildi.
Süleyman Demirel 3 dönem, Bülent Ecevit 3, Turgut Özal 2, Yıldırım Akbulut 1, Mesut Yılmaz 3, Necmettin Erbakan 1,Tansu Çiller 3. Abdullah Gül 1, Bülent Ulusu 1, Tayyip Erdoğan 2 dönem gibi başbakanları gören ve bu süreçte Tekelden sorumlu 22 devlet bakanı Orhan Öztrak, Mehmet can, Gün Sazak, Tuncay Mataracı, Ahmet Çalım, Ali Hüsrev Bozer, Caffer Tayyar Sadıklar, Vura Arıkan, Ahmet Kurtcebe Alp Timuçin, Ekrem Pakdemirli, Sümer Oral, İsmet Atila, Abdullah Ayhan Doğan, Yaman Törüner, Kemal Zeybek, Rıfat Serdaroğlu, Şükrü Sina Gürel, Mehmet Keçeciler, Kürşat Tüzmen ve Hayati Yazıcı gibi bakanları eskiten Fabrika için devletin kasasından 31 yılda 212 milyon dolar çıktı.
30 yıldır yerel, bölgesel ve ulusal gazetelerin zaman, zaman manşetlerine çıkan Sigara Fabrikası olarak açılacağına inanmazken, yıllar içinde çok değişik görüşlerle fabrikanın . Celal Bayar Üniversitesine bağlı Ziraat Fakültesi olması, Organize Sanayi Bölgesi kapsamına alınması gündeme geldi, Adalet Bakanlığına devredilerek Açık Ceza Evi yapılması önerildi, Teknopark olması için görüş bildirenler oldu, çok para harcandığı için satılamayınca, proje veya projeler yapılarak İl Özel İdaresine devredilmesinden de sonuç alınamadı.


