Akhisar' da Ahilik Haftası Kutlandı
Akhisar (Kenan MOLLA)
Ahilik Haftası nedeniyle Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Sanayi Sitesinde kutlama programı düzenlendi. Program öncesi Akhisar Belediye Bandosu minik bir konser verdi. Ahilik Haftası nedeniyle ilk kez kutlamalara başlanan etkinlikler ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Ali Uyan' ın sunuculuğunu yaptığı programda ilk olarak Okul Müdürü Mehmet Aksoy söz aldı. Aksoy yaptığı konuşmada içinde bulunduğumuz hafta ahilik ve mesleki eğitim haftası olarak kutlanmaktadır. Mesleki eğitim ve örgün yayın olarak düzenlenmiştir. Sosyal hayatımızın bir parçasını oluşturan ve adına kısaca esnaf ve sanatkar denen kesimin yetişmesi ve mesleğini öğrenmesi geleneksel usullerle çıraklık, kalfalık, ustalık şeklinde yapılmaktadır. Herhangi bir öğretim programı olmayan öğretim tekniklerinden yararlanmadan yetiştirilen meslek elemanlarının içinde bulunduğumuz çağın teknolojik hızı ile rekabet etmesi mümkün değildir. Yüzyıllardır yapılan geleneksel eğitimin ana yapısını bozmadan planlı ve programlı olarak yapılması amacı ile 1986 yılında 3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitim kanunu çıkarılmış, çıraklık eğitim merkezleri eğitim ve öğretime başlamıştır. Bugün ülkemizde 300 çıraklık eğitim merkezinde 200 bin çırak öğrenim görmektedir. Yaygın mesleki teknik eğitimin kökleri ahi teşkilatına dayanmaktadır. Kelime olarak kardeş, cömert, eli açık anlamına gelen ahilik 13. yüzyılda o günün ihtiyaçlarından doğmuştur. Türkler Anadolu' ya girdiğinde yerleşik halklar yüksek teknik isteyen bir çok sanat dalında ileri durumda idi. Bu durum ahi toplumsal birimlerini ortaya çıkardı. Başlangıçta gevşek bir yapısı olan ahilik giderek ilkeleri, kuralları ve yapısı ile güçlü bir teşkilata döndü. Sulhta muallim, muharebede asker olan ahiler, Osmanlı Devletinin yükselme döneminin oluşumuna önemli katkıda bulundular. Osman Gazi ile I. Murat' ın ahi olduğu bugün bilinmektedir.
Ahiliğin Anadolu' da oluşturduğu sanat düzeyi Avrupa' nın üstünde idi. Çırağın eğitimi ahi ocağı tarafından yakından izlenirdi. Kalfalık ve ustalık sınavları titizlikle yapılır, başarı gösterenlere özel törenlerle kalfalık ve ustalık izni verilirdi. Bu izni alamayanlar bir meslek ya da sanat alanında çalışamazlardı. Çıraklığa alınacak çocuklar, dengeli bir şekilde seçilir, böylece gereğinden çok usta olması engellenir. İnsan gücü ihtiyacı dengelenirdi. Ayrıca çırak olacakların Müslüman olması gerekiyordu. Bunun amacı ise Anadolu' nun İslamlaştırılması idi. Usta-çırak, Usta-Kalfa ilişkisinin geleneklere ve ahlak kurallarına uygun olması ahi başkanınca denetlenirdi. Yalan söyleyen, kaliteli mal ve hizmet üretmeyen, müşterisini aldatan, haram yiyen ve harama bakan esnafın pabucu dama atılırdı. Pamucu dama atılmak demek bir nevi meslekten kesin ihraç demekti. İyi meslek adamı olmanın yanı sıra iyi insan olmayı ilke edinen ahilikte ahinin eli, kapısı, sofrası açık, gözü, dili, beli kapalı olmak zorundadır.
Yüzyıllar öncesinin bu eğitim modelinin bu yüzyılın şartlarına uygun hale getirilip geliştirilmesi esnafımızın gayreti ile olacaktır.
Alın teri ile topluma hizmet eden esnaflarımıza şükranlarımızı sunuyor, ahrete intikal edenlere Allah' tan rahmetini esirgememesini diliyorum dedi.
Daha sonra söz alan ikinci konuşmacı Motorlu Araçlar teknolojisi öğretmeni Süleyman Kollu, ahilik kültürünün toplum üzerine etkileri konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında; Bir mesleği öğrenmek için yeni bir işe başlayan çırağın; bu ülkenin topraklarında, bağımsızlık sembolümüz olan şanlı bayrağımız altında, zengin ve çok geniş bir kültür denizine sahip güçlü bir ulusun evladı olarak doğmanın eşsiz bir hazine olduğunu unutmaması, gelecekte bu büyük ulusun bayrağını en yüksek zirvelere taşımak için çok çalışması gerektiğini bilmesi gereklidir. Geçmişten gelen kültür değerlerine saygılı, geleceğe büyük bir umut ve güvenle bakan bu gençlerimize girdikleri bu yolda başarılar diliyor, kendilerini umut ışığı olarak gören büyüklerinin umutlarını boşa çıkarmayacaklarından emin olduğumu belirtmek istiyorum dedi.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerince hazırlanan bir çırağın işe kabulü konulu kısa oyun ile yol atası ve yol kardeşliği merasimi gerçekleştirildi. 2009 Manisa ili yılın ahisi seçilen Hayati Ulusoy tarafından ustalık belgesi almaya hak kazanan Aydın Azizoğlu, Tunay Yörük ve Orhan Durmaz isimli ustalara ahilik usulüne göre şed kuşanma töreni yapıldı.
Şed kuşanma töreninin ardından ustalık belgesi almaya hak kazananlara belgelerini Kaymakam Mustafa Çek verirken, kalfalara belgelerini Belediye Başkanı Salih Hızlı, Bilgisayarlı Arıza Tespiti kursuna katılarak belge almaya hak kazanan 11 kursiyere İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, belgelerini verdi. Belge töreninden sonra sıcak demir ustası Şuayib Aslan, Çanakkale Şehitleri, mini skeç gösterisi ve Köroğlu oyununu yöresel kıyafetler, kılıç ve kama ile gösteri şeklinde sergiledi. Daha sonra ikram olarak hazırlanan pilav ve ayran misafirlere verildi. Öğrenciler, çırak, kalfa, usta ve esnaflar pilav ikramına ilgi gösterdiler.
Programa Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, Belediye Başkan Yardımcıları Ömer İşçi, Latif Çakmak, belediye meclis üyeleri, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanları ve bir çok vatandaş katıldı.