• BIST 9508.43
  • Altın 2491.482
  • Dolar 32.6
  • Euro 34.8095
  • Manisa 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • 23 Nisan Programı Belli Oldu
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor Konulu Konferans
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumu Kursları
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Velilere Karne ve Yarıyıl Tatili Önerileri

Okunma Sayısı: 2881
Velilere Karne ve Yarıyıl Tatili Önerileri
Akhisar Rehberlik Araştırma Merkezi 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Yarıyıl tatili nedeniyle öğrenci velilerine karne ve yarıyıl tatili için bazı önerilerde bulundu.

Velilere Karne ve Yarıyıl Tatili Önerileri
Haber Merkezi

Akhisar Rehberlik Araştırma Merkezi 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Yarıyıl tatili nedeniyle öğrenci velilerine karne ve yarıyıl tatili için bazı önerilerde bulundu.

2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Birinci yarıyıl tatili 22.01.2016 Cuma günü başladığı söyleyen Akhisar Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Serhat Okyay;" Öğrenciler ve çocuklarıyla ilgili aileler karnelerde hangi notların geleceğini az çok tahmin ediyor. Ailelerin karneye bakışı nasıl olmalı, çocuklarının karnelerini nasıl değerlendirmeli. İyi karne mutlu bir son değil mutlu bir başlangıç olmalı, öğrenci ve aile bu sevinçle yeni planlar yapmalıdır. Kötü karnenin karşılığı ise, "Başarısız, tembel" gibi sözler olmamalı, çocuk sürekli "ders çalış" baskısı altında tutulmamalıdır" dedi.

Karne zayıfsa ne yapılmalı?

1. Sorunu kabullenelim: Sorunun varlığını kabul edenler, en zor ve karmaşık sorunları çözer. Kabul etmeyenler, en kolay sorunlar karşısında sıkıntı yaşar. Çünkü sorumluluk almak ve çaba göstermek istemezler. Zayıf karne, ailede ve öğrencide sorunların varlığına işarettir. Öğrenci, doğru çalışma yöntemlerini bilmiyor, kendini ifade edemiyor olabilir veya çalışmanın bilincinde olmadığı için, tembellik edip çalışmıyor olabilir. Aile, yeterince ilgilenmemiş, takip etmemiş olabilir. Önce aile kendi hata ve eksiklerini kabullenirse, öğrenci de kendi hata ve eksiklerini daha kolay kabul eder.

2. Öğretmeniyle görüşelim: Notları veren öğretmen, zayıf notların sebeplerini de bilir. Karneyi, öğretmene danışarak değerlendirmek, daha gerçekçi, yapıcı ve sonuca götürücü olacaktır.

3. Kişiliği değil, karneyi değerlendirelim: Suçlayıcı, rencide edici yaklaşımlar, "başarısız, tembel" gibi etiketleyici sözler çocuğun kişilik bütünlüğünü olumsuz etkiler ve yıpratır. Kişiliği olumsuz etkilenen bir öğrenci karne başarısızlığını düşünemez, duygusal davranarak bütün enerjisini kendini savunmaya harcar. Bu yüzden "usul asıldan önce gelir" kaidesi çok önemli. Yani asıl olan karne başarısızlığıdır, fakat ona yaklaşma usulümüz önceliğe sahiptir. Bu yüzden açık veya ima ile suçlayıcı ifadelerden uzak durulmalı, hatta yanlış anlayıp suçluluk hissetmemesi için de dikkatli olunmalı ki, ümidini kaybetmesin ve cesareti kırılmasın.

4. Değerli olduğunu hissettirelim: En büyük motivasyon kaynağı, bir insana değer vermek ve bunu hissettirmektir. Nice başarılı olmuş insanlar hocasının, annesinin veya babasının değer vermesiyle, kendisinin bile hayal edemeyeceği seviyelere ulaşmıştır.

5. Çevre baskısından koruyalım: Tatil boyunca, akrabalar ve komşular karşılaştığı her öğrenciye karneyi sorar, zayıf karneye sahip çocuklara "başarısız, adam olmaz" gözüyle bakarlar. Bunu kendi aralarında da konuşurlar. Eğer aile çocuğuna sahip çıkmazsa, bu olay çevre baskısına dönüşür ve öğrenci içine kapanır. Cesareti büsbütün kırılır, kendisini değersiz hisseder, başarma inancını kaybeder.

YARIYIL TATİLİ İÇİN VELİLERE ÖNERİLER

Milyonlarca öğrenci bir dönemin yorgunluğunu 15 günlük tatilde dinlenerek atmaya çalışacak. Bu tatili öğrencilerinizin en doğru şekilde değerlendirebilmeleri için Akhisar Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak velilerimize bazı önerilerimiz olacak;

Okulların tatil olma tarihi yaklaşırken öğrenciler tatil ve eğlence planları yapmaya başlar. Dinlenme için yeterli olan bu tatil süresi, doğru kullanıldığında, düzgün planlandığında öğrenciye birçok fayda sağlayabilir. Doğal olarak bu planlama sadece çocuğun yapabileceği bir şey değildir. Bu konuda ebeveynlere bir takım görevler düşmektedir. Her şeyden önce her ne kadar çok sevdiğimizi ve değer verdiğimizi söylesek de çocuğumuza verdiğimiz değer, bazen başarısına verdiğimiz değerin çok altında kalmaktadır. Aynı şekilde çoğu zaman ebeveynler, çocuklarının başarılarını kendi istekleri doğrultusunda, yani istedikleri halde olamadıkları veya yapamadıkları boyutta olmasını isterler. Hatta çocuklarının yetenek ve ilgilerine bakmaksızın meslek yönlendirmesi bile yaparlar. Doğal olarak böyle bir durumda, çocukta kendini ifade zorluğu, özgüveni eksik, başarısızlık yaşadığında bahane veya suçlu arayan, hemen pes eden bir ruh hali oluşur.

Ebeveynler şu konulara dikkat etmelidirler:

Çocuklarınızı herhangi bir neden olmadan, koşulsuz sevdiğimizi ifade edin.
Çocuğunuza sorumluluklar vererek sorumluluk duygusunu arttırmaya çalışın.
Onlardan yapamayacakları işleri istemeyin.
Çocuklarınıza her zaman yapabilecekleri konusunda cesaret verin.

Onlarlaetkin dinleme yaparak ve empati kurarak iletişim kurun.

Ebeveynler başarısız karne durumunda üzüntülerini çocuğa ifade edebilirler, fakat kendinizi ifade yönteminiz, büyük tepkiler halinde olmamalıdır.
Çocuklarımızın karne sonuçları sadece ders başarılarını gösterir, bu sonuçlar kişilik analizi sonuçları değildir. Bunun için başarısızlığın nedenleri üzerinde durarak çözümler üretin.
Alanında başarılı olmuş kişileri model almasını sağlayın.
Karnenin çocukları aşırı övme veya yerme aracı olarak görülmemesi gerekmektedir.
Çocuklarınızın karne başarılarını çok fazla abartmadan uygun bir şekilde ödüllendirin.
Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Çünkü bu durum çocuklarda çok ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir.

Tatil süresince çocuklarınızı kültürel ve sportif faaliyetlere yönlendirerek, boş zamanlarını değerlendirerek, onları hem eğlendirmiş hem de dinlendirmiş olursunuz.


k_02015626_serhat_okyay.jpg

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.