• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Manisa 24 °C
  • İzmir 26 °C
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Solıdworks Bilen Eleman Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • Kayalı Akaryakıta Bay ve Bayan Ön Saha Personeli Aranıyor
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Gıda Mühendisi Ön Muhasebe ve İşçi Aranıyor
  • Beden İşçisi Aranıyor
  • Fabrikanın Üretim Bölümünde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Kasiyer Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Soma Davası 12 Aralık 2016’ya ertelendi

Okunma Sayısı: 3172
Soma Davası 12 Aralık 2016’ya ertelendi
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü meydana gelen kömür madeni işletmesindeki kaza sonucu hayatını kaybeden 301 madencinin davasının görüldüğü 12.duruşma 12 Aralık 2016 Pazartesi gününe ertelendi.

Soma Davası 12 Aralık 2016’ya ertelendi
Akhisar Haber Ajansı - AHA

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü meydana gelen kömür madeni işletmesindeki kaza sonucu hayatını kaybeden 301 madencinin davasının görüldüğü 12.duruşma 12 Aralık 2016 Pazartesi gününe ertelendi.

Ek bilirkişi raporunun gelmemesinden dolayı rapora ek süre tanıyan mahkeme başkanı Aytaç Ballı, 12 duruşmayı kısa sürede sonlandırarak 12 Aralık’a erteledi.

Soma davası hakkında

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014 tarihinde saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

İstenen ceza

Davada, tutuklu sanıklar Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, Ertan Ersoy, Mehmet Ali Günay Çelik ile 5'inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülmesine 39 günlük aradan sonra devam edildi. Ek bilirkişi raporunun gelmemesinden dolayı, talepleri alan mahkeme, 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşmayı da,12 Aralık 2016 tarihine erteledi. Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, 39 günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başlandı. Duruşma öncesinde, Gar önünden yargılamanın yapılacağı kültür merkezinin yakınına kadar STK üyeleriyle yürüyen Somalı işçilerin aileleri, Siirt'in Şirvan İlçesi'ndeki maden kazasında hayatlarını kaybeden işçileri andı, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını, söyledi.

ÜYE HAKİM DEĞİŞTİ, EK BİLİRKİŞİ RAPORU DURUŞMAYA YETİŞTİRİLEMEDİ

Yoklamayla başlayan duruşmada, mahkemenin üye hakimlerden Songül Yenigün'ün HSYK kararıyla Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi olarak atanmasından dolayı yerine Hakim Şule Tunç, görev aldı. Bu arada tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin'in yaptığı reddi hakim talebinin kabul edilmemesine yönelik itirazı değerlendiren Manisa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin de, red kararı verdiği öğrenildi. Geçen duruşmadaki ara kararla hazırlanması istenen ek bilirkişi raporunun yetişmemesi üzerine, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, tarafların taleplerini aldı. Mağdur Ailelerin avukatlarından Can Atalay, Soma maden faciası davasının bundan sonra işçilerin can güvenliği açısından çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi. Can Atalay, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini de talep etti.

CAN GÜRKAN'DAN MAHKEMEYE TEPKİ

Mağdur avukatlarından sonra söz alan sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, önceki duruşmaların aksine bu kez savunmasını çok kısa tuttu. Tahliye kararına mahkemenin takdirine bıraktığını söyleyen Can Gürkan, 'Daha önce yaptığım tüm talepler kabul edilmedi. Bununu için talepte bulunmayacağımö dedi. Tutuklu sanık Akın Çelik'in Şirvan'daki maden kazasında ölen işçiler için rahmet dilediği duruşmada söz alan yine tutuklu bulunan İsmail Adalı, 'Kasten ve bilerek arkadaşlarımızı öldürdüğümüzün söylenmesi zoruma gidiyor. Bilerek ve isteyerek kimseye zarar vermek istemedikö dedi. Bu sırada salonda bulunan madenci ailelerinin, 'katilsinizö diye bağırması üzerine, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, bazı kişileri salon dışına çıkardı. Tutuklu sanıklardan Ertan Ersoy, başı dik olarak kendisini savunmasının suçsuzluğunun göstergesi olduğunu vurgulayıp olayı 15 dakika geç haber veren kişilerin sorgulanması gerektiğini söyledi. Ertan Ersoy, delilleri kararmasının da söz konusu olmadığını ifade edip, 'Sorumlu olduğum teknik nezaretçi defterini ben savcılığa teslim ettimö dedi. Sanıklardan Mehmet Ali Günay Çelik'te karar alma yetkisinde olmadığını, kendisine verilen talimatları uyguladığın söyleyip, 'Yukarıda filler tepiniyor, altta çimenleri düşünen yok. Bizim tek isteğimiz maddi gerçeğin ortaya çıkması. Kurtarma çalışmalarına gitmesem suçsuz olacaktım. 5 gün boyunca ocaktan hiç ayrılmadım. Ölmedik suçlandık" dedi.

AVUKAT KADİR ÇEKİN'DEN, BİLİRKİŞİ ÇIKIŞI

Sanıklar adına söz alan avukatlardan Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, maddi gerçeklerin üzerini örtmediklerini, aydınlatılması için mücadele ettiklerini anlattı. Bilirkişi düzenlemesinin de yakında yasalaşacağını ifade eden Kadir Çekin, 'Biz delilleri koruyan taraf olduk. Şirket batmayı göze aldı. Ocağı açık tuttu. Açık tutmasaydı, ikinci bilirkişi incelemesi yapılamayacaktı. Adaleti sağlamaya çalışan biz olduk. Bilirkişi heyetinde metan konusunda bilgisi olan yok. Benim bilgim kadar onlarında bilgisi. Yakında bilirkişi düzenlemesi yasalaşacak. O zaman bilirkişinin metanla ilgili saptamasının da hukuki bir değeri olmayacak. Metan konusunda yeni bir raporun alınması şart olduö dedi. Kadir Çekin ayrıca ölen madencilerini kanında oksit maddesinin olup olmadığının, ocakta bulunun iki sprey kutusunun incelenmesini, bilirkişilerini de dinlenmesini talep etti. Kadir Çekin'in konuşması sırasında sık sık madenci aileleriyle tartışma da yaşandı. Çekin, müdahaleler nedeniyle savunmalarını yapamadıklarını ileri sürdü. Ailelerden tepkiler gelmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, aileleri uyardı, 'Dışarı çıkın o zaman. Savunmasında farklı bir şey söylemiyor ki nedene kızıyorsunuzö dedi.

DURUŞMA 12 ADALIK TARİHİNE ERTELENDİ

Duruşmaya 30 dakika ara veren Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, ara kararını açıkladı. Avukatların taleplerini reddeden mahkeme, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşmayı da, 12 Aralık 2016 tarihine erteledi. Duruşma çıkışında açıklama yapan ailelerin avukatlarından Can Atalay, sanık avukatlarından Kadir Çekin'in bilirkişi düzenlemesinin yasalaşacağını önceden söyleyip davayı uzatmayı istediğini savundu. Can Atalay, dava sürecini bundan sonra da yakından takip edeceklerini ifade etti.

 

(BG)

  • Yorumlar 12
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.