• BIST 9800.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Manisa 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Online Mülakat Sırasında Nerelere Dikkat Edilmeli

Okunma Sayısı: 1757
Online Mülakat Sırasında Nerelere Dikkat Edilmeli
Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken diğer taraftan insanlar, hayatlarına kaldığı yerden devam etmeye çalışmaktadır.

Online Mülakat Sırasında Nerelere Dikkat Edilmeli

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken diğer taraftan insanlar, hayatlarına kaldığı yerden devam etmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda insanların sosyal mesafe kuralları başta olmak üzere birçok farklı durumdan dolayı bir araya gelememektedir. Bu durumda en çok etkilenen alanlardan birisi de iş görüşmeleri olmuştur. İnsanların karşılıklı oturarak iş görüşmesi yapması, günümüzde oldukça sıkıntılı bir süreç oluşturabileceğinden dolayı online mülakatlar yapılmaktadır.

Salgın sonrası iş dünyasında değişim beklentisi her ne kadar eski düzene geri dönülebileceği ihtimalini gün yüzüne çıkarıyor olsa da aslında uzun bir süre daha online sistemin kullanılacağı düşünülmektedir.

Görüşme öncesi

Görüşmede bir şirket yetkilisinin karşısında olacaksınız, bu nedenle iş etiğine bağlı kalmak en iyisidir. Evden iş görüşmesi yapıyor olsanız bile, Apple ofisinde iş görüşmesi yapacakmışsınız gibi giyinin. En önemlisi bu kıyafetlerle kendinizi rahat ve keyifli hissetmenizdir. Görüşme sırasında iletişiminiz düzenli bir çalışma seviyesine ulaşana kadar, oldukça seviyeli davranmaya dikkat etmelisiniz. Elbiseniz şık ve temiz olmalıdır. Özellikle gömlek ve ceketinizin ütülü olması noktasında hassas olmalısınız. 

Online iş görüşmesi sırasında zamanının çoğunda kameraya bakmaya çalışın, ancak ara sıra göz temasından kurtulabilirsiniz. Bu sizin bir robot gibi durmanızdan daha iyi bir seçenek olacaktır. 

Uzun tartışmalara girmemeye çalışın ve konu dışı konularla dikkatinizi dağıtmayın, konudan konuya atlamayın. Cevabı bilmiyorsanız, soruyu yeniden ifade etmesini isteyin, belki de görüşmeci yanlış sormuş olabilir ya da en azıdan cevabı düşünmek için ek zaman kazanmış olursunuz.

Çevre

Çevreniz, başarılı bir mülakatın önemli bir parçasıdır. En önemli şey, bu ortamda kendinizi çok rahat hissetmenizdir. Hiçbir şey rahatsızlığa veya strese neden olmamalıdır. Görüşmeden önce eğer evdeyseniz, görüşme sırasında hiç kimsenin İnternet bağlantınızı aşırı derecede kullanmaması için (YouTube, Twitch ve diğer yayın) aile üyelerinizle konuştuğunuzdan emin olun, görüşmeden birkaç saat önce bilgisayarınızı ve konuşma yapacağınız programı yeniden başlatın.

Donanım

Video kamera olmadan online mülakat hayal etmek zor. Görüşmeden önce kameranın sorunsuz çalıştığından emin olun. Gerekirse ikincil noktaları kontrol ettiğinizden ve düzelttiğinizden emin olun:

Işık

Mümkün olduğunca tekdüze olmalı ve yüzünüzü iyi aydınlatmalı (ama çok fazla değil) ve sandalyenin arkasındaki çorapları gösterebilecek kadar aydınlık olmasına gerek yok. Görüşme çok uzun sürerse ve akşam vakti doğal ışık kaybolabilirse, birkaç ışık kaynağı olmasına dikkat edin. Yanınızda bir masa lambası olması iyi bir fikirdir.

Kameranın önünde konumunuzu değiştirdiğinizde, ışık kaynağı arkanızda kalıyorsa veya bir şekilde engellenmişse görüntü kararabilir ye da aşırı bozulmalar oluşabilir. İdeal ışık kaynağı, eşit ışık üreten ofis benzeri güçlü bir tavan lambasıdır. Bununla birlikte ışık kaynağının doğrudan kameraya parlamaması önemlidir.

Ortam

Ortamda sizin nasıl göründüğünüz de önemlidir. Özellikle konuşma sırasında sivilceleriniz görünebilecek şekilde yakında oturmanız oldukça olumsuz bir hava oluşturacaktır. Bundan dolayı ortamda nasıl durduğunuzu kontrol etmelisiniz. Bunun için bir gün önce bir test videosu kaydedin.

Arka planı kontrol ederek çok değişik nesnelerin olmadığından emin olun. Bu noktada sade, şık ve tek renk bir arka plan seçimi yapmanız en doğru karar olabilir. Ayrıca çok değişik nesnelerin bulunması konuşmanız sırasında görüştüğünüz kişinin ilgisini sizin üzerinizden çekebileceğinden dolayı tavsiye edilmemektedir. Kısacası konuşmanız sırasında çevrede sizden başka dikkat çeken bir şey olmamalıdır.

Mikrofon

Mikrofonun çalışmasını kontrol ettiğinizden emin olun. Sesler, tıkırtılar varsa, duymak zorsa ya da net bir şekilde sesinizin aktarılması mümkün olmuyorsa o zaman yeni bir mikrofon almanız en iyisi olacaktır. Bunun için çok yükse meblağlarda ödeme yapmanız gerekmez. Oldukça basit ve uygun fiyatlı mikrofonlar işinizi görecektir. Mülakatlarda görüntüden çok mikrofon önemlidir ve bu noktada herhangi bir hata olmadığından emin olmanız gerekecektir.

Yankıyı önlemek için en iyisi kulaklık kullanmaktır. Kulaklık ile her şeyi iyi duyabildiğinizden emin olduktan sonra kullanımda herhangi bir olumsuzluk olmayacaktır.

İnternet

İnternet bağlantısı oldukça önemli olan bir diğer nokta olacaktır. Özellikle donma ya da kesinti olmadan konuşmaların devam edebilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sık sık İnternet kesintisi oluyorsa ya da ağır kullanılan bir bağlantınız varsa farklı bir yerden bağlanmanız sizin için daha iyi olacaktır. Aksi takdirde görüşmenin sağlıklı bir zemin üzerinden gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır.

Ayrıca cep telefonu ya da tablet gibi cihazları kullanmanız sizin için daha doğru olacaktır. En azından elektrik kesilmesi sorunu ile karşılaşmamış olursunuz. Bununla birlikte bu cihazların şarj doluluk durumlarını mutlaka görüşmeden önce kontrol etmeli ve doldurmalısınız.

Not defteri

Görüşme sırasında not almak için elinizde bir defter ve bir kalem bulundurmaya özen göstermelisiniz. Sizinle görüşme yapan kişilerin isimlerini ve pozisyonlarını yazın, zor beklenmedik soruları işaretleyin. Görüşmeden sonra, görüşmenin kısa bir özetini aldığınızdan emin olun, böylece hataları düzeltebilir ve görüşme sürecini kendiniz veya diğer çalışanlar için kolaylaştırabilirsiniz.

Yazılım

Elinizde olmayan sebeplerden dolayı sistem arızasından ya da farklı sebeplerden dolayı görüşmenin yarıda kesilmesi durumu yaşanabilmesine karşı önlem almanız oldukça iyi bir adım olacaktır. Bundan dolayı yedek bir cihaz bulundurmanız bu gibi olumsuz durumlara karşı tedbirli olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca görüşmenin yapılacağı farklı bir uygulama ya da platform bulunuyorsa bunu da yüklemeniz ve en azından bir defa test etmeniz oldukça önemlidir. Bu sayede herhangi bir sorun yaşanmasının da önüne geçmiş olacaksınız.

CV hazırlama

Görüşmeleriniz online olarak yapılıyor olsa da sizlerden mutlaka öncesinde CV’niz istenecektir. Bundan dolayı bu konuda https://www.cvmaker.com.tr/ adresinden profesyonel destek alabilirsiniz. Aldığınız bu destek sayesinde oldukça başarılı bir şekilde CV hazırlamış olacak ve bu sayede işverenin bu konuda herhangi bir açık bulmasının da önüne geçmiş olacaksınız.

 

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.