24 Nisan 2024
  • Manisa24°C
  • İzmir24°C

KRİPTO NE DEMEK?

İşlem hacimlerinin günden güne arttığı kripto para piyasalarındaki birimler, bundan böyle hem vatandaşlar hem de....

Kripto Ne Demek?

25 Mayıs 2022 Çarşamba 09:20

Bu haber toplam 1769 defa okunmuştur

İşlem hacimlerinin günden güne arttığı kripto para piyasalarındaki birimler, bundan böyle hem vatandaşlar hem de işletmeler tarafından göz ardı edilmemelidir. Bu yazımız, kripto bileşenlerinin nasıl çalıştığını basitçe ele alarak tüm okuyucularımızın bu alanda bilgili ve bilinçli olmasını amaçlamaktdır.

Yaratıcısının ortaya çıkardığı ilk kripto para birimi Bitcoin'dir. Şimdiye kadar insanlar tarafından en bilindik ve en değerli kripto para birimi olarak yerini korumaktadır. Ancak BTC, ETH ve diğer dijital paraları çevreleyen tüm amansız baskılara rağmen kripto para birimleri, üzerine inşa edildikleri devrim niteliğindeki blok zinciri teknolojisi öncülüğünde çoğu kullanıcı için bir gizem olmaya devam ediyor.

Kripto birimlerinin nasıl çalıştığından ziyade öncelikle kripto para piyasalarına giriş yapacak kullanıcıların araştırmacı olmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun asıl sebebi ise ilgili alandaki hamleler sonucu uzun yıllarda yapılan birikimlerin yok olabileceği gerçeğidir. Ek olarak, dijital para birimlerine veya blok zinciri teknolojisine aşina değilseniz, temel konsepti bile bunaltıcı bulabilirsiniz. Şimdi gelin ve kripto nasıl çalışır sorusuna cevap bulalım.

Kripto Nasıl Çalışır?

Temel olarak, kripto para birimleri dijital paralardır. Blok zinciri ise bahsi geçen dijital varlıkları merkezine alır. Kısaca, yapılan işlemleri kaydetmek için bir veritabanı veya dijital defter olarak yer alır. Bu dijital kavram ikilisi herhangi bir hükümet veya kurum tarafından desteklenmemektedir. Farklı kripto para birimlerinin farklı dijital kodları vardır ve bu nedenle çalışma stilleri birbirlerine göre değişiklik gösterir. Tam da bu noktada yeni bir kavramı devreye sokmamız gerekir:

  • Kripto Madenciliği: Yüksek elektrik gücüyle çalışan ve çok uzaklardan bile duyulması mümkün gürültü, ısı üreten özel bilgisayarlar ve işlemcileri ağları, matematiksel bir bulmacayı çözmek için rekabet eder. Bu rekabet sonucu kişiler yeni kripto varlıkları elde eder veya edemez. Bulmacayı çözmeyi ilk başaran bilgisayar ve sahibi BTC kazanır. Bu sistem, 2009 yılında Bitcoin'i piyasaya süren Satoshi Nakamoto olarak bilinen anonim kişi tarafından oluşturulan açık kaynak kodunun bir parçasıdır. Kripto madencilik sisteminin dizaynı, kullanıcıların hangi birimlere sahip olduğunun kaydını tutmaya yardımcı olmak için kendilerine ait olan veya olmayan ayni ve nakdi sermayeleri harcamaya teşvik eder.

Güvenli ve sistematik bir kripto para borsasında işlemlerinizi devam ettiren bir kullanıcıysanız, portföyünüzde bulunan varlıklarınızı elde etmeden kriptobonuskodu gibi avantajlardan yararlanarak daha fazla kazanabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi geleneksel para birimlerinin aksine hiçbir hükümet ve merkez bankası, fiziksel varlık olmayan kripto para birimlerini desteklemez. İstisnalar mevcuttur ve güncel bir haber dizisi ile bunu akıllarda tutalım.

Vizyoner Devlet Başkanından İlk Hamle Geldi

  • El Salvador, dünya çapında Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu ve bu hamle ile ilgili para biriminin destekçilerini memnun etti. Ülkenin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile olan anlaşması üzerindeki potansiyel etkisi ile ilgili endişelerin olması ve bunun yaratacağı problemlere rağmen BTC'yi ülke çapında kullanımını kabul etmek için bir yasa oluşturma hamlesi farklı karşılandı.
  • Devlet Başkanı Bukele, bu fikri uzun zamandır geliştirdiğini açıkladı. Arından ise devlete ait jeotermal elektrik firması LaGeo'ya talimat verdi. Bu talimat, ülkenin volkanlarından enerji elde edilmesini ve bu yenilenebilir enerjiyi kullanarak BTC ve türevleri için madencilik tesisleri geliştirmesini içeriyor.
  • Bukele, ülkenin kalkınma bankası olan Bandesal'ın sisteminde oluşturulan 150 milyon dolarlık bir güven ağı aracılığıyla işlem sırasında varlıkların dolara çevrilebilirliğini garanti etmesiyle birlikte, BTC kullanımının bireyler için isteğe bağlı olacağını ve kullanıcılara risk getirmeyeceğini söyledi.
Yorumlar