20 Nisan 2024
  • Manisa18°C
  • İzmir16°C

FİBER OPTİK KABLO NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız fiber optik kablo nedir? Fiber optik kablonun yapısı ve kullanım alanları nelerdir? Bu soruların cevabına hep birlikte bakalım.

Fiber Optik Kablo Nedir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

27 Nisan 2020 Pazartesi 17:41

Bu haber toplam 24231 defa okunmuştur

Fiber Optik Kablo Nedir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız fiber optik kablo nedir? Fiber optik kablonun yapısı ve kullanım alanları nelerdir? Bu soruların cevabına hep birlikte bakalım.

Teknolojinin baş döndürücü bir şekilde değiştiği ve dönüştüğü dünyamızda hız, çağımızın en önemli kelimesi haline geliyor. Hızı hayatın her alanına taşımak yaşadığımız çağın temel prensibi adeta. İşyerlerinde, evlerimizde daha hızlı, bilgisayar, daha hızlı bir cep telefonu ve daha hızlı bir yaşam. Özellikle iletişim hızının günümüzde ulaştığı boyutu düşünürsek, hızımızın asla yeterli olmadığını ve hızı artırmak için araçlara ihtiyaç duyduğumuz gerçeği ön plana çıkıyor. İşte bu noktada ön plana çıkan araçlardan biri, fiber optik kablosu. Fiber optik kablosu, metal kablolara göre iletişim hızını çok daha yükseğe çıkarıyor.

Fiber Optik Kablo Nedir?

Fiber optik kablo içerisinde cam bulunan ve içinden geçen ışığa yön verebilen kablolardır. Fiber optik kablolar, yüksek değerlerde ve hızlı veri akışını sağlayan cihazlardır. Metal olan kablolara göre daha çok tercih edilmesinin önemli nedenlerinden biri de budur.

Metal kablolar gibi elektromanyetik etkilenmeyen fiber optik kablolar, birçok alıcıyla etkileşim halinde kullanılabilir.

Fiber Optik Kablo Nasıl Çalışır?

Fiber optik kablo içerisinden ışık geçirir ve bu ışıklar fiber optiklerin iç kısmında tutulur. Bu nedenle, fiberler bir dalga gibi hareket haline geçerler. Fiber yapıları aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılırlar. Pasif olarak isimlendirilen yapıda sadece bilgi (sinyal, ışık) iletmek için kullanılır. Fakat aktif fiberler, farklı amaç ve uygulamalarda kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır. Daha karmaşık bir iç yapıları vardır.

Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Fiber optik kablo kullanılacak olan uygulama alanına göre plastik ya da camdan üretilebilir. Bilgi iletim mesafesinin çok uzak olmadığı mesafelerde genellikle plastik kablolar tercih ediliyor. Plastik fiber kablolar, cam kablolara göre daha ucuz maliyetlidir. Ayrıca plastik kabloların üretimi, cam kablolara göre daha kolaydır.

Bir diğer fiber optik kablo çeşidi olan quartz fiber kablolar ise daha karmaşık bir içyapıya sahiptir. Atom altı etkileşime dayalı, her adımı kontrol gerektirdiği ve dikkatli olunması gereken bir üretim şekline sahiptir. Ham maddesi ise silikon ve oksijenin etkileşimi sonucu elde edilen silikadır.

Fiber optik kablolar çapraz modlar ve yayınma hatları ile destekleniyorsa bu tarz fiberlere çoklu fiber denir. Tek bir mod ile destekleyen fiberlere ise tek modlu fiber olarak adlandırılır. Tek modlu fiber optik kabloları 200 metre üzerinde olan iletişim hatları üzerinde kullanılır. Çoklu olan fiber optik kabloları ise geniş çaplı merkezlere sahiptir. Bu kablolar genellikle kısa iletişim ağlarında kullanılır.

Fiber Optik Kablolar Nerelerde Kullanılır?

Fiber optik kabloları; haberleşme teknolojisi, havacılık, demir yolu sinyalizasyonu ve elektrifikasyonu, trafik kontrolü, reklam panoları, elektronik aygıtların bağlantısı, santraller arası bağlantı, bina içi sistemler, nükleer enerji santrallerinde kullanılır.

Fiber Optik Kabloların Avantajları Ve Dezavantajları

Fiber optik kablolar, metallere göre daha küçük çaplarda ve daha ucuz üretim sağlanır. Fiber optikler metallere göre daha fazla veri aktarımı sağlayabilir. Metaller elektriksel etkilere daha fazla maruz kalırken, fiber optik kablolar bu tür etkilere maruz kalmazlar. Sinyal kaybı fiber optiklerde daha az yaşanır ve daha temiz bir sinyal alışverişi söz konusudur. Fiber optik kablolarda elektrik akışı olmaması nedeniyle yangın gibi risklere maruz kalmazlar.

Fiber optik kabloların dezavantajları ise dijital sistemde uyum problemi yaşayabilir. Mevcut şebekelerde ayarlama sorunu yaşanabilir. 5 kilometreden az mesafelere fiber optik yapılması ekonomik değildir.

Fiber optik kablolar hakkında fiyat sahibi olmak istiyorsanız https://www.longlinestore.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar