29 Mart 2024
  • Manisa12°C
  • İzmir16°C

BAKIRLIOĞLU’NDAN ASGARİ ÜCRETE YUMURTA HESABI

Asgari ücretten vergi alınmamasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde konuşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu asgari ücreti yumurta fiyatı ile karşılaştırdı.

Bakırlıoğlu’ndan asgari ücrete yumurta hesabı

21 Aralık 2021 Salı 09:58

Bu haber toplam 2152 defa okunmuştur

Bakırlıoğlu’ndan asgari ücrete yumurta hesabı
Haber Merkezi

Asgari ücretten vergi alınmamasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde konuşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu asgari ücreti yumurta fiyatı ile karşılaştırdı.

Tüm çalışanlardan asgari ücretten alınmayacak olan vergi kadarının düşürülmesi için verdiğimiz mücadele sonuç verdi ve teklif metni değiştirilerek vergi indiriminin tüm çalışanlara uygulanması kabul edildi.

Asgari ücreti dolar ile karşılaştırınca AKP’lilerin rahatsız olduğunu belirten Bakırlıoğlu, onların yaptığı gibi 2002’ye göre yumurta hesabıyla değerlendirdiklerini ifade etti.

Gördük ki asgari ücretin alım gücü daha da düşmüş diyen CHP’li Bakırlıoğlu komisyonda yaptığı konuşmada, Asgari ücret "4.250 lira" olarak açıklandığında, bildiğim kadarıyla 275 dolardı. Oysa, 2021 yılında 385 dolardı, 2016 yılında da 445 dolara kadar çıktığı da biliniyor. Asgari ücret açıklandığında 275 dolardı; ben bugün burada konuşmak için bir daha hesapladım, 238 dolara düşmüştü; biraz evvel bir daha hesapladım, 236 dolara inmiş durumda. Evet, açıklandığından bugüne 40 dolar bir azalma var; Yüzde 50 artışla 4.250 liralık asgari ücret daha işçinin cebine girmeden erimekte.

Şimdi, dolarla bu hesabı yaptığımız zaman bazıları kızıyor, diyorlar ki: "Ya, dolarla mı maaş alıyor bu insanlar, niye TL üzerinden yapmıyorsunuz?" Doğru, belki bu insanlar dolarla maaş almıyorlar ama bu insanlar evlerine yumurta götürüyorlar. Geçtiğimiz yıllarda, Saygıdeğer Milletvekilimiz Uğur Aydemir'in bir yumurta hesabı vardı;

Bu hesaba göre, bir asgari ücretli 2019 yılında 4.375 tane yumurta alabiliyormuş. AKP Manisa Milletveili Uğur Aydemir 2002 yılında bir asgari ücretlinin 1.707 tane yumurta alabildiğinden ama 2019 yılında bu rakamın 4.375 taneye çıktığından bahsetmişti,

Şimdi, bugün bu yumurta hesabını bir kere daha yaparsak -bugün gazetelerde vardı, yumurta 2,5 liraya çıkmış durumda ve daha da artacağı söz konusu yani 3 liraları, 4 liraları bulacağı da söyleniyor- bugünkü hesaba göre yaparsak bugün bir asgari ücretli ancak 1.700 tane yumurta alabiliyor, altını çizeyim, yüzde 50 artmasına rağmen 1.700 tane yumurta alabiliyor yani 2002 yılındaki rakamların altında. "Sıkıntı var." diyor iktidar temsilcileri. Evet, bir sıkıntının olduğundan bahsediyorlar ancak inanın sıkıntı olsa bu kadar feryat etmeyiz. Çok ciddi bir buhran var ifadelerine yer verdi.

Yorumlar