18 Nisan 2024
  • Manisa24°C
  • İzmir23°C

40 YAŞ SONRASI YAKINI GÖRME SORUNU PRESBİYOPİ

Presbiyopi, gözlerinizin yavaş yavaş yakını görme yeteneğini kaybetmesidir. Yaşlanmayla birlikte oldukça normal bir durumdur.

40 Yaş Sonrası Yakını Görme Sorunu Presbiyopi

10 Ocak 2022 Pazartesi 12:49

Bu haber toplam 1830 defa okunmuştur

40 Yaş Sonrası Yakını Görme Sorunu Presbiyopi

Presbiyopi, gözlerinizin yavaş yavaş yakını görme yeteneğini kaybetmesidir. Yaşlanmayla birlikte oldukça normal bir durumdur. "Presbiyopi" terimi Yunancada "yaşlı göz" anlamına gelen bir kelimeden gelir. Presbiyopiyi 40 yaşını geçtikten kısa bir süre sonra fark etmeye başlayabilirsiniz. Muhtemelen bir şeyleri okumanız gereken durumlarda (kitap, gazete, cep telefonu vs.) net bir şekilde görebilmek için daha uzakta tuttuğunuzu fark edeceksiniz.

Presbiyopi Neden Olur?

Gözünün içerisindeki doğal lensiniz renkli irisinizin arkasındaki gözün içinde durur. Işığı retinaya odaklamak için şekil değiştirir ve böylece görebilirsiniz. Genç yaşlarda, doğal lensimiz yumuşak ve esnektir, kolayca şekil değiştirebilir. Bu durum, hem yakın hem de uzak nesneleri net bir şekilde görmemizi sağlar. 40 yaşından sonra lens daha sert hale gelir ve şeklini eskiden olduğu kadar kolay değiştiremez. Bu; okumayı, iğne deliğinden ip geçirmeyi veya diğer yakın nesneleri görmeyi zorlaştırır.

Presbiyopiye neden olan yaşlanma sürecini durdurmanın veya tersine çevirmenin bir yolu yoktur. Ancak presbiyopi gözlük, kontakt lens veya ameliyat ile düzeltilebilir. Hem yakını hem de uzağı görmekte zorlanan kişiler de çok odaklı akıllı lenslerden yararlanabilir. Presbiyopiyi düzeltmezseniz, yapabileceği baş ağrısı ve göz yorgunluğu sizi rahatsız edebilir.

Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?

Presbiyopi, 40’lı yaşlarda başlar ve bu yaşların başlarında yavaş yavaş ilerleyip az belirtiler verir. Presbiyopinin ilerlemesinin hızlandığı yaş 46-52 aralığıdır. Bu dönemde kişilerin şikayetleri ve presbiyopinin belirtileri gittikçe belirginleşir.

Kişiler yaşa bağlı yakını görememe sorununu (presbiyopiyi) yaşamaya başlamadan önce hipermetrop sorunu yaşıyorlarsa, presbiyopi şikayetleri daha erken; eğer miyop problemine sahiplerse presbiyopi şikayetleri daha geç ortaya çıkabilmektedir. Buna rağmen yaşa bağlı yakınını görememe sorunu, 40 yaşını geçmiş bazı kişilerde hiç belirti göstermeyebilir fakat temel bir göz muayenesi ile hastalığın teşhisi belirlenebilir. Çünkü presbiyopinin başka görme problemleriyle eşlik etme olasılığı yüksektir. Bahsi geçen diğer görme problemleri presbiyopiyi gösteren çeşitli belirtileri gizleyebilmektedir.

Presbiyopinin belirtileri, dergi ve kitap okurken net görememek veya yakın görüş gerektiren işleri ( iğneden iplik geçirememek, yakında tutulan nesneyi net görmemek) yapamamak gibi belirtilerle başlar.

Presbiyopiye sahip kişiler nesneleri 50 cm'den yakında bakarken net göremeyebilirler. Buna karşı kişilerin çoğunda uzağı görmede bir sorun yoktur. Bu nedenle, nesneleri gözlerinden (kendilerinden) uzaklaştırarak daha net görebilirler.

Presbiyopinin ilerleyen dönemlerinde yakın görüşte zorluk dışında baş ağrısı veya göz çevresinde bir ağrı gibi bir sorun da ortaya çıkabilmektedir. Bunun sebebi yakındaki nesneleri görmenin gittikçe yorucu hale gelmesidir.

Sık görülen "presbiyopi" belirtileri:

- Bir nesneye 50 cm'den daha yakından bakarken, uzaklaştırıp net görmeyi istemek,

- Presbiyopinin ileri süreçlerinde yakını uzun süre net görememekten kaynaklı baş ve şakak bölgelerinde ağrılar,

- Gazete, kitap ve dergi vb. okurken daha fazla ışık ihtiyacı hissetmek,

- Yakın görme ile bir iş yaptıktan veya kitap vb. bir şey okuduktan sonra uzaktaki bazı nesneleri görmede zorluk yaşamak şeklindedir.

Ek olarak bu şikayetlerin tümü yorgunluğa veya ışığa bağlı olarak artış gösterebilir.

Yorumlar