• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Manisa 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Solıdworks Bilen Eleman Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • Kayalı Akaryakıta Bay ve Bayan Ön Saha Personeli Aranıyor
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Gıda Mühendisi Ön Muhasebe ve İşçi Aranıyor
  • Beden İşçisi Aranıyor
  • Fabrikanın Üretim Bölümünde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Kasiyer Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

LGS sınavı, Aile Başarı Reçetesi!

Okunma Sayısı: 2380
LGS sınavı, Aile Başarı Reçetesi!
tres ve kaygının sebep olduğu dikkat dağınıklığı, sınav maratonuna giren hemen her öğrencinin sorunu.

LGS sınavı “Aile Başarı Reçetesi”!
Haber Merkezi

Stres ve kaygının sebep olduğu dikkat dağınıklığı, sınav maratonuna giren hemen her öğrencinin sorunu. Öğrenciler için sınavda başarının ilk adımı, yapabileceklerine inanmaları. BAMDER (Başarıyı Artırma Derneği) Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, sınav döneminde ailelerin çocuklarıyla işbirliği içerisinde olması gerektiğini ve yapıcı telkinlerle onları sınava hazırlamaları gerektiğini söylüyor. Sınava sayılı günlerin kaldığı bu dönemde TV’den ve sosyal medyadan ailece uzak durulmalı, hedefe yönelik sohbetler edilmeli. İşte sınavda başarılı olabilmenin ipuçları…

2 Haziran’da binlerce ortaokul öğrencisi LGS sınavına girecek. Sınav dönemi yaklaştıkça öğrencilerin üzerinde endişe, kaygı, stres ve baskı da artıyor. Ancak bu zorlu süreçte öğrenciye düşen pay kadar, ailelerin de büyük sorumlulukları var. BAMDER Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, sınav döneminde ailelerin çocukları ile iş birliği içinde olması gerektiğine dikkat çekiyor. İşte sınava sayılı günler kala aileler ve çocuklar için, başarı reçetesi…

Sınav başarısı değil hayat başarısı önemlidir

“Sınav stresini yenmede çocuk için en büyük destekçi önce ailesidir” diyen Dinçşahin; “Çocukların yaşam boyu onlara yol gösteren en önemli rehberleri anne ve babalarıdır. Anne ve babanın çocukları ile iletişimde olmaları, özellikle bu kısa dönem içinde sadece sınav hakkında değil, ileriye dönük hedefler ve olumlu örnekler üzerine konuşmaları gerekiyor. Çocuklarımızı sınav için morallendirirken, hayatlarını tek bir sınava endekslemelerine neden olacak, sınavı sonraki hayatlarının tek belirleyicisi olarak gösterecek konuşmalardan da uzak durulmalı. Bu duygunun aksini düşünen çocuk, üzerinde büyük bir baskı ve sorumluluk hissediyor. Bu yük ve sorumlulukla sınava girdiğindeyse yapamazsam endişesine kapılıp başarısız oluyor” diyor.

Annenin düşüncesini çocuk hisseder!

“Anne ve çocuk arasındaki duygusal bağ daha anne karnındayken başlıyor. Çocuğunuzun yapamayacağını düşünmeniz bile bu duygunun çocuğunuza geçmesine yetiyor. “Yaptın mı?” veya “Yapabildin mi?” şeklindeki sorular, ya da başkalarıyla karşılaştırmalar, kafanızdaki düşünceleri ortaya koyuyor ve bu olumsuz düşünceler çocuğunuzu başarısızlığa itiyor” diyen Zehra Meral Dinçşahin, aileleri uyarıyor;

 

“Çocuklara bu dönemde asla sen yapamazsın dememeli. Onlara yapabileceklerini ifade etmek çok önemli. Çocukların zihin hücrelerinden “ben yaparsam olur” düşünceleri geçmesi gerekiyor. Sınav öncesi sakinleşmek için sürekli ben yaparsam olur cümlesini tekrar etmek , öğrencileri olumsuz düşüncelerden kurtararak sınava odaklanmalarını kolaylaştırır. Aile içerisindeki huzursuzluk, kopukluk çocuğu etkileyeceği için anne ve babalar bu süreç içerisinde tavır ve davranışlarına özellikle dikkat etmeli. Anne babaların çocuklarına olan ilgilerini sadece ders üzerinde değil, farklı konular üzerine de yoğunlaştırmaları gerekiyor. Sınav döneminde çocukların ilgi alaka ve aslında sevgi ihtiyacı artıyor. Sınav sonucu ne olursa olsun manevi destek alacağını bilmek, kendine sevgi ve saygı duyulduğunu hissetmek çocukları daha başarılı kılacaktır.”

 

Olumsuz düşüncelerden uzak tutan en iyi ilaç, nefes antrenmanı

 

BAMDER Kişilik ve Şahsiyet Eğitimcisi Zehra Meral Dinçşahin, “Dikkatini vererek anı yaşayan çocuk, geçmiş ve gelecek kaygılarından uzaklaştığı için stres ve endişeden de uzaklaşıyor” diyor ve ekliyor: “Anı yaşamak için tavsiyemiz gün içerisinde dikkatlerinin dağıldığını fark ettikleri anda çocuğun derin bir nefes alarak, bulunduğu An’a ya da ne iş yapıyorsa ona yönelmesini öneriyoruz. Bunun için sık sık nefes antrenmanı yapmaları gerekiyor. Sınav anında derin bir nefes alıp soruları okumaya başlaması çocuğun odağını ve dikkatini toplamasını kolaylaştıracaktır.”

 

Ailece, TV ve sosyal medyadan uzaklaşmalı

 

Öğrencilerin özellikle sınav anında en zorlandıkları şey, dikkat dağınıklığı. Dikkat dağınıklığı ile beraberinde gelen soruyu okuyup anlayamama, şıkları okuyup doğru karar verememe gibi birçok sorun da peşi sıra geliyor. Yaşanan dikkat dağınıklığının en büyük sebeplerinden biri de zihnin dolu olması ve An’a odaklanma problemi. Bu sorunun ilacı ise, çocukların uyumadan en az 2 saat önce televizyondan, bilgisayardan ve sosyal medyadan uzak kalması. Çünkü zihin uyumadan önce neyle meşgul ise gün içerisinde o şekilde ilerliyor. Zihni boşaltmak, dikkat ve odaklanmanın en temel kuralı. Zihin ne kadar boş ve sade olursa An’a odaklanması o derece kolaylaşır. Fakat bu süreçte çocuğu yalnız bırakmamak gerekir. Bu nedenle, ailelerin de televizyon, cep telefonu gibi bağlarından kurtulmaları ve çocukları ile gözden iletişim kurarak, dikkatini toplamasına yardımcı olmaları gerekiyor.

 

 

Son hafta ders yok, hedefler ve iddialar var!

“Ebeveynler çocuklarına ders çalışmaları için sürekli baskı yaptıklarında bunun onlar üzerinde olumlu bir etkisi görülmediği, çoğu ailenin deneyimlediği bir durum. Sınavın yaklaştığı şu son günlerde derslere sistem ve düzen dahilinde aralar vermekte fayda var. Bu aralarda da sevdiği bir işle meşgul olması sağlanabilir. Çünkü çocuğa sürekli ders konusunda hatırlatma yapılması onlarda “zorunlu olan şeye karşı durma” halini ortaya çıkarabilir. Bu da daha ileriki zamanlar için de derse karşı isteksizlik duyma hissini tetikleyebilir. Bu sebeple, son günlerde çocuğa ders çalışmayı değil hedeflerini, iddialarını ve yapabileceklerini, sınavın başkaları ile değil kendileri ile olduğunu hatırlatmak gerekiyor.”

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.