• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Manisa 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Ev alacaklara devlet desteği başladı!

Okunma Sayısı: 11270
Ev alacaklara devlet desteği başladı!
Konut hesabı uygulamasıyla vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek.

Konut hesabı uygulamasıyla vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Söz konusu katkı 15 bin lirayı geçemeyecek.

26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, bugün yürürlüğe girdi. Böylece konut devlet yardımı için hesap başvuruları bugün itibariyle kabul edilecek.

Ev alacaklara devlet desteği, ilk evini almak için hesap açarak para biriktirenlere verilecek. Hesapta en az 3 sene boyunca para biriktiren kimselere, belli hesaplamalar dahilinde devlet katkısı ödemesi yapılacak.

akhisar-genel-gorunum-ev-fotograflari-(1).jpg

İLK DEVLET KATKISI 2019'DA

Konut yardımı uygulaması için banka hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılması gerekiyor. Ancak konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.

Açılan konut hesabının 3 sene boyunca aktif bir şekilde kullanılması gerektiği belirtiliyor.  Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek. Böylece para biriktiren katılımcılar, 2019'da devlet katkısının sahibi olabilecek.

akhisar-genel-gorunum-ev-fotograflari-(3).jpg

EN YÜKSEK DEVLET KATKISI 15 BİN LİRA
Konut yardımı adı altında katılımcıya ödenecek tutar, bankada durulan süreye ve bu süre boyunca biriktirilen paraya göre belli oranlarda ödeme yapılıyor. Ancak katılımcıya ödenecek 15 bin liradan yüksek ödeme yapılmıyor.

- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i olup; Ancak ödenecek tutar 13 bin TL'yi geçemiyor.

- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'i olup; Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL'yi geçemiyor.

- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si olup; Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemiyor.

akhisar-genel-gorunum-ev-fotograflari-(4).jpg

DEVLET KATKISI ALMAK İÇİN...

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamına girenler hariç olmak üzere devlet katkısı ödemesine hak kazanmak için gerekli şartların tamamını sağlayan Türk vatandaşlarının sisteme dahil olmak için nüfus cüzdanlarıyla Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor. Konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal sahipleri adına konut hesabı açılamayacak.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER HESAP AÇABİLECEK Mİ?

18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak.

YURT DIŞINDA YAŞAYANLAR

Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'de kurulu bankalardan birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek. Türkiye'de ikamet şartı olmadığı için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da konut yardımı alabilecek.

SİSTEMDE NE KADAR KALMAK GEREKLİ?

Konut hesabının sadece Türk Lirası cinsinden olması istenen uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet yardımı da o kadar yüksek olacak.

PARAYI ÇEKME HAKKI VAR MI?

Konut hesabına ilişkin ödemeler düzenli yapılacak. Kişilere, bir dönem içerisinde en fazla 2 kez çekim hakkı tanınacak. Belirlenen şartların herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap "konut hesabı" statüsünden çıkarılacak.

EN AZ NE KADAR PARA YATIRMAK GEREKİYOR?

Uygulama kapsamında, konut edim tarihinden önce en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. Ödemeler 3'er aylık (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapılabilecek.

NE KADAR DEVLET KATKISI ALINACAK?

3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 15'i (devlet katkısı 13 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının yüzde 18'i (devlet katkısı 14 bin TL'yi aşmamak koşuluyla), 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının yüzde 20'si kadar (devlet katkısı 15 bin TL'yi aşmamak koşuluyla) katkı alınabilecek.

Devlet katkısı ödemesi için katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edebilecek. Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolü sonrasında en geç 2 ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.

HANGİ KOŞULDA SONA ERECEK?

Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde (konut hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre) 3 defadan fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde konut hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek.

KİME DEVLET KATKISI ÖDENMEYECEK?

Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere de devlet katkısı ödenmeyecek.

akhisar-genel-gorunum-ev-fotograflari-(2).jpg

HESABIN DENETİMİ NASIL OLACAK?

Konut hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dahilinde Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Bankalar, konut hesaplarıyla ilgili her türlü bilgiyi kurula vermekle yükümlü olacak.

ÖDEME TUTARI NASIL ARTACAK?

"Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik" kapsamındaki tutarlar ise her yıl Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilen "yeniden değerleme oranı" kadar artırılacak. Bankaların "konut hesabı" ile ilgili yapacakları reklam, ilan ve benzeri duyurularında "konut hesabı" ifadesini kullanması da zorunlu olacak

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.