• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Manisa 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • A1 İngilizce Kursu Açılacak
  • A2 İngilizce Kursu Açılacak
  • 23 Nisan Programı Belli Oldu
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor Konulu Konferans
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumu Kursları
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

CHP Milletvekili Özel, asit tankerini meclise taşıdı

Okunma Sayısı: 8356
CHP Milletvekili Özel, asit tankerini meclise taşıdı
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel devrilen asit tankerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Özel, asit tankerini meclise taşıdı
Haber Merkezi

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel devrilen asit tankerini TBMM gündemine taşıdı.

Özel TMMM’de yaptığı açıklamada şunları söyledi;

"Bu yüce Meclis, bu duvarlar 24’üncü Dönemde Manisa’nın Gördes ilçesinde yapılmaya çalışılan bir nikel-kobalt madenine, Meta Madenciliğe ait bir tesise Cumhuriyet Halk Partisi olarak ne kadar çok itiraz ettiğimizi ve defalarca zorlama ÇED raporları yazboz tahtasına döndükten sonra siyasi iktidarın arkasında durmasıyla sadece Gördes’te değil, dünyanın birçok yerinde çıkarılan nikel ve kobaltça zengin toprağın gelip de bir doğa harikası olan Gördes’te sülfürik asitle tutulacağı muamelenin çevreye yapacağı zararları söylemiştik. En büyük eleştirilerimizden bir tanesi de günde yüzlerce kamyonun, 20 ton sülfürik asit taşıyan tankerin mümkün olmayan, çok zor olan bir yoldan tırmanıp madene doğru gideceğiydi.

Geçtiğimiz aylarda ocak ve mayıstan sonra bugün bir sülfürik asit tankeri daha devrildi. 20 ton sülfürik asidin saçıldığı yerde büyük bir çevre felaketi, hayvanların uğradığı zararlar… Örneğin, birkaç dakikayla servis aracının aldığı öğrencilerin tesadüfen bulunmadığı bir yerde devrildi.

Bu konuda sadece işte “Madenciliğe karşı mısınız? Oradaki madeni çıkarsak…” diyerek Cumhuriyet Halk Partisinin haklı endişelerini o gün dinlemeyenler bugün artık facianın kenarından bir kez daha geçtiğimizin ve büyük bir çevre felaketinin o günlerdeki o arka çıkışları olduğunu hatırlamalılar ve bu sorumluluğun bir şekilde kamuoyuna cevabını ve hesabını vermeliler."

Özel’in meclise sunduğu önerge şu şekilde;

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından Anayasanın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim.

                                                                                                                                                Özgür ÖZEL

                                                                                                                                        Manisa Milletvekili

                META Nikel-Kobalt A.Ş. tarafından 2002 yılından beri işletilmekte olan Manisa’nın Gördes ilçesindeki Nikel-Kobalt madeni için 2013 yılında madende kullanılması amacıyla Çin’den sülfürik asit tankeri getirtilmiştir. Zaten tartışmalı bir ÇED raporu sonucu madeni işletmeye başlayan söz konusu şirkete karşı çevre dernekleri tepkilerini göstermiş uyarılarını yapmışlar ancak bunların hiçbiri dikkate alınmamış, tanker faaliyete geçmiştir. Tüm uyarılara rağmen, söz konusu asit tankeri Ocak ve Mayıs 2017 aylarında devrilmiş, bu iki kazaya rağmen önlem alınmaması sonucu bugün(13 Haziran 2017) bir kez daha devrilmiş ve çevreye ciddi zarar vermiştir.

                Bununla ilgili olarak;

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 17. maddesi gereğince ‘gönderici’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Gönderici hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Söz konusu yönetmeliğin 18. maddesi gereğince ‘paketleyen’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Taşıyıcı hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Söz konusu yönetmeliğin 19. maddesi gereğince ‘yükleyen’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Yükleyen hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Söz konusu yönetmeliğin 20. maddesi gereğince ‘dolduran’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Dolduran hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Söz konusu yönetmeliğin 21. maddesi gereğince ‘taşımacı’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Taşıyıcı hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Söz konusu yönetmeliğin 22. maddesi gereğince ‘Taşıt sürücüsü ve araçta bulunan diğer görevliler’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Taşıt sürücüsü ve araçta bulunan diğer görevliler hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 23. maddesi gereğince ‘Teslim alan’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Teslim alan hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğin 24. maddesi gereğince ‘Tank/konteyner/depo işletmecisinin yükümlülükleri’ söz konusu tanker için gerekli yükümlülüklerini karşılamış mıdır? Tank/konteyner/depo işletmecisinin yükümlülükleri hakkında aynı yönetmeliğin 10. ve 11. maddelerince tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanaklar kamuoyuna açıklanmış mıdır? Açıklanmadıysa açıklanması düşünülmekte midir? Tutanak tutulmadıysa sebebi nedir?

Söz konusu tankerle ilgili olarak gönderen, taşımacı, teslim alan, yükleyen, paketleyen, dolduran, sürücü ve tank veya konteyner işletmecisinin Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse Yönetmeliğin 34. maddesi gereği ihtar çekilmiş midir?

Yaşanan bu kazalar sonucu üç kaza için ayrı ayrı belirtilmek üzere çevreye ne kadar asit yayılmıştır? Yayılan bu asit sonucu kullanılmaz hale gelen toprak miktarı ne kadardır?

Yaşanan bu kazalar sonucu oluşan çevre kirliliği hakkında tutanak tutulmuş mudur? Tutuldu ise tutanakların kamuoyuna açıklanması düşünülmekte midir?

Söz konusu tankerin devrilmesi sonucu çevrede oluşan zararın ortadan kaldırılması mümkün müdür? Mümkün ise bu amaçla herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Oluşan kirlilikten zarar gören vatandaşlarımızın zararları karşılanmış mıdır? Karşılanmadıysa karşılanması düşünülmekte midir?”

  • Yorumlar 11
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.