• BIST 9772.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Manisa 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Bakırlıoğlu: Türkiye hızla yaşlanan bir ülke

Okunma Sayısı: 1149
Bakırlıoğlu: Türkiye hızla yaşlanan bir ülke
TBMM yaşlıların sorunlarını araştırma komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu 18-24 Mart yaşlılar haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Bakırlıoğlu: Türkiye hızla yaşlanan bir ülke
Haber Merkezi

TBMM yaşlıların sorunlarını araştırma komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu 18-24 Mart yaşlılar haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Bakırlıoğlu: “Maalesef yaşlıların sorunları her geçen gün büyüyor. Türkiye hızla yaşlanan bir ülke. Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üstü her insanı yaşlı olarak kabul etmektedir. Birleşmiş Milletler, nüfusunun yüzde 10’u 65 yaşı aşan toplumları yaşlı kabul etmekte, Türkiye’yi de artık yaşlı toplum kategorisinde değerlendirmektedir. Ülkemiz nüfusunun yüzde 10’unu yaşlılar oluşturmakta. Ülkemizde son beş yılda 65 yaş ve üstü nüfus %24 artarak 2021 yılında 8 milyonu geçmiştir. Türkiye’de nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlı nüfus oranının 2030 yılında %12,9, 2040 yılında %16,3 olacağı öngörülmektedir. TBMM’de Yaşlıların Hayatın Çeşitli Alanlarında Yaşadıkları Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Manisa Milletvekili olarak komisyonda görev aldım. Komisyon raporunda yaşlıların sorunlarını sadece ekonomik ve sağlık sorunları ile sınırlamanın doğru bir yaklaşım olmayacağını dile getirmiştik. Yaşlıların karşılaştığı sorunlar diğer insanların yaşamının içindeki bütün sorunlarla birlikte ayrıca yaşlılıktan kaynaklı sorunları da yaşamaktadırlar. Yaşlı nüfus yoğunluğu köy ve kasabalarda, küçük il ve ilçelerde daha fazladır. Komisyonda görüldü ki siyasi iktidarın yaşlıların sorunlarının çözümüne yönelik bir politikası yok.

Hızla Yaşlanıyoruz

Türkiye belirttiğimiz gibi hızla yaşlanmaktadır. Öyle ki Fransa’da yaşlı nüfus oranının %10’dan %20’ye ulaşması 150 yıl sürmüş iken, ülkemizde bu süre sadece 30 yılda tamamlanacaktır. Ülkemiz toplumsal yaşlanma ile karşı karşıyadır. Doç.Dr Özgür Arun’a göre “toplumsal yaşlanma” sorun değil fakat yoksullaşarak, refah düzeyi artmadan yaşlanma, bir sorundur. Günümüzde, gelişmiş ülkelerin birçoğu, yaşlı toplum halindedir. Japonya dünyanın en yaşlı toplumu ve aynı zamanda en gelişmiş ülkelerinden birisidir. O halde bu yüzyılda Türkiye’yi bekleyen en önemli sorun, yoksullaşarak yaşlanıyor olmamızdır.

Türkiye’de 2021 yılı verilerine göre 65 yaş üstü vatandaşlarımızın iş gücüne katılım oranı %11,3. Bu oran yaşlı erkeklerde %18,6 kadınlarda ise sadece %5,4. Üstelik çalışan yaşlı nüfusun büyük bir kısmı (%64) tarımda istihdam ediliyor. Yaşlılarımızın istihdamdaki oranının düşük olması gelirlerinin de düşük olmasına neden olmaktadır.

Yaşlılarımızın gelirinin %82,9’u emekli, dul ve yetim maaşlarından oluşmakta. Erkeklerde bu oran %76,6 kadınlarda ise %93,9. Bu durumda emekli maaşlarının düzeyi ve alım gücü hayati derecede önem kazanmaktadır. 2023 yılı ocak ayında emekli maaşlarına yapılan %30’luk zamla beraber en düşük emekli maaşı 5500 TL’ye çıkmış durumdadır. Seyyanen yapılan bu zam ile birlikte tüm ücretlerin asgarileşmesi gibi tüm emekli maaşlarının da asgarileşmiş olduğunu görmekteyiz.

Sayısı 4,2 milyonu aşan yaşlı yurttaşımız, açlık sınırının 9425 TL olduğu ülkemizde 5500 lira gelir ile hayatını idame ettirmek zorundadır. Ölüm aylığı alan 2 milyon yaşlımız ise bu gelirin de çok altında bir ücret ile hayatını idame ettirmeye çalışmaktadır. Ayrıca hiç bir sosyal güvencesi olmayan yaklaşık 1 milyon 65 yaş üstü yurttaşımıza verilen yaşlı aylığı ise 2610 TL’dir. Bunun anlamı günde 87 lira veya 4,5 dolar ile geçimini sağlamaya çalışmaktır.

Emeklilerimiz Fakir

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Eylül 2021 tarihinde açıkladığı Sosyal Güvenlik Raporu’na göre Türkiye’deki emeklilerimiz “fakir”dir. ILO, yoksulluk sınırı ile ortalama emekli maaşını kıyaslayarak hesap yapmaktadır. Buna göre bir ülkede ortalama emekli maaşı yoksulluk sınırının yarısından az ise o ülke emeklileri fakir olarak nitelendirilmektedir.

Yapılan çalışmada Türkiye’de bu oran %21,72’dir ve seçili ülkeler ile kıyaslandığında ülkemizdeki emekli yoksulluğu gözler önüne serilmiş olmaktadır.

Bu oranın Mısır’da % 91,2, Panama’da % 85,5, Azerbaycan’da % 46,6, Uganda’da % 43,5, Mozambik’de ise % 32,7 olduğunu görmekteyiz.

Yaşlılara Sahip Çıkacağız

CHP olarak iktidarımızda yaşlıların sorunlarını amacıyla “YAŞLILARA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞTAYI” yaptık. Politikalarımızı belirledik ve çözüm önerililerimizi sıraladık. 

Türkiye’nin yoksullaşarak hızla yaşlanan bir ülke. Bu bağlamda Türkiye’nin esas sorunu, YOKSULLAŞARAK YAŞLANMASI.

 Maalesef insanca yaşlanma ve insanca emeklilik hedeflerinden çok uzaktayız. Milyonlarca emekli yurttaşımız asgari ücretin altında maaşlar almaktadır. Tam rakamı bilmiyoruz çünkü SGK bu bilgiyi açıklamaktan kaçınıyor! CHP olarak en düşük emekli maaşını asgari ücrete sabitleyeceğiz.

Yaşlılarına sahip çıkan bir ülke umuduyla yaşlılar haftasını kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.

  • Yorumlar 1
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.