• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Manisa 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • A2 İngilizce Kursu Açılacak
  • 23 Nisan Programı Belli Oldu
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor Konulu Konferans
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumu Kursları
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Bakırlıoğlu, Meclis’te Gördes Nikel Madenini anlattı

Okunma Sayısı: 3297
Bakırlıoğlu, Meclis’te Gördes Nikel Madenini anlattı
Manisa Gördes ilçesinde faaliyette bulunan nikel madeni ile Mecliste basın toplantısı düzenleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; TBMM’nde bir “Araştırma Komisyonu” kurularak nikel madeninin çevreye, tarıma, hayvancılığa ve insan yaşamına

Bakırlıoğlu, Meclis’te Gördes Nikel Madenini anlattı
Haber Merkezi

Manisa Gördes ilçesinde faaliyette bulunan nikel madeni ile Mecliste basın toplantısı düzenleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; TBMM’nde bir “Araştırma Komisyonu” kurularak nikel madeninin çevreye, tarıma, hayvancılığa ve insan yaşamına olumsuz etkilerinin araştırılması gerektiğini belirtti. 

Basın toplantısında Bakırlıoğlu’na CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen eşlik etti. 

Gördes nikel Madeni ve Akhisar Dağdere bölgesinde kurulacak olan sülfürik asit fabrikası ile ilgili gazetecilere bilgi veren Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu basın toplantısında; Manisa Gördes ilçemizde faaliyet gösteren nikel madeni işletmesi ile ilgili yaşanan sorunları sizlerle paylaşmak için buradayız.

2014 yılında faaliyete geçen nikel madeninde sülfürik asitle nikel ayrıştırma işlemi yapılmaktadır.

Bölgeden alınan toprak cevheri “Otoklav” denen devasa bir kazan içerisinde sülfürk asitle birleştirilerek yüksek basınç altında nikel elde edilmektedir.   

Meta Nikel Kobalt Sanayi Ticaret A.Ş. tarafında işletilen nikel madeni insan sağlığına, çevreye ve kaynak sularına verdiği zararlar ve yaşanan iş kazaları ile sık sık gündeme gelmektedir.

Nikel çıkarılması için bölgede büyük bir alanda kaya kırma işlemi ve toprak alımı yapılmaktadır.

Sülfürik asitle bulaşık topraklar yine aynı bölgede depolanmaktadır. 

Bölgedeki baraj, yer altı ve yerüstü kaynaklarından çok fazla su kullanılmaktadır.

Yılda 350 bin ton sülfürüik asit kullanılmaktadır.

Bölgede yaptığımız toplantılarda vatandaşlarımızdan yoğun şikayetler gelmektedir.

Bunların başında su sıkıntısı gelmektedir. Bölgedeki köylerde yaşayanlar tankerlerle gelen suyu kullanmak zorundadırlar.

İçme sularına asit karışması riski herkesi tedirgin etmektedir. Kızıl toz bulutları , asit kokusu Bağ ve bahçelerde ağaçların, tarlada domateslerin  kuruduğu, Hayvan ölümlerinin arttığı belirtilmektedir.

Ayrıca, yurt dışından getirilen ve Bandırma limanından karayolu ile taşınan asit tankerlerinin karıştığı kazalar ve yollara dökülen asitlerin verdiği zararlar, Başka illerden trenle Akhisar Süleymanlı istasyonuna getirilen ve buradan harfiyat kanyonlarıyla taşınan maden cevherinin yarattığı kaza riski ve aşırı toz sadece maden bölgesindekileri değil  Manisa ve çevre il ve ilçeleri de olumsuz etkilemektedir.

İzmir’in içme suyunun temin edileceği Gördes Barajının maden işletmesi ile aynı bölgede bulunması olumsuzlukların sadece Gördes ve Manisa ile sınırlı olmadığını göstermektedir.

Maden işletmesinin sık sık yaşanan iş kazaları ile gündeme gelmesi, en son yaşanan iş kazasında 4 işçinin asit yanığı nedeniyle hastaneye kaldırılması iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirlerinin alınmadığı noktasında ciddi şüpheler uyandırmaktadır.

Sülfürik asitle nikel madeni çıkarılması sorunu Manisa’da sadece Gördes’te değil Turgutlu Çaldağı’nda da yaşanmaktadır.

Ülkenin en değerli tarım havzası Gediz ovası ve Gediz nehrine yakın bu bölgede yapılan vahşi madencilik tarımsal üretimi ve insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. 

Çaldağı’ndaki maden için hazırlanan ÇED raporuna karşı açılan dava halen devam etmektedir.

Danıştay skandal bir kararla kendi atadığı bilirkişi heyetinin görüşünün tam aksine ve daire başkanının karşı oyuna rağmen davayı reddetmiştir.

Gerçi biz bunları Bergama altın madeninde, Soma kömür madenlerinde yaşamıştık.

Şimdi Gördes’te aynı oyunlar oynanıyor.

Yıllık 350 bin ton sülfürik asit kullanan maden için 1 milyon ton kapasiteli sülfürik asit fabrikası kurulacaktır.

Akhisar sınırları içerisinde kurulacak asit fabrikası için hammadde dışarıdan gelecektir. Çünkü bölgede asit hammaddesi prit bulunmamaktadır.

Manisa dışından prit getirilecek ve işlendikten sonra atıklar yine bu bölgede kalacaktır.

Alınan toprak ve kayalar nedeniyle oluşan devasa çukurlar, atıkların depolama alanlarındaki tepeler nedeniyle çok ciddi sel ve heyelan riski vardır.

Tarımsal üretimin gördüğü zararlar yüzünden göç yaşanmaktadır.

Ülkenin en önemli zeytin ve tütün üretim merkezi iken artık bölgenin yaşanamayacak bir yer haline gelmesi sosyal ve ekonomik olarak vatandaşlarımızı zor durumda bırakmıştır.

Gördes ilçemizdeki baraj ve göletler nedeniyle su havzaları koruma bölgelerinde zirai ilaçlamaya, kümes kurmaya bile izin verilmezken, zararları herkesçe bilinen maden işletmesine izin verilmesi büyük bir çelişkidir.

CHP ve Manisa Milletvekilleri olarak yer altı ve yerüstü zenginliklerimizin değerlendirilmesine, asla karşı değiliz.

Madenler ülkemizin zenginliğidir ve ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Burada asıl önem verilmesi gereken ekonomik gerekçeler, kar değil insan yaşamı, çevre ve doğa olmalıdır.

Gördes’te faaliyette bulunan nikel madeni işletmesinin ormanlar ve tarım arazileri üzerine etkilerinin, nikel madeninin ayrıştırılmasında kullanılan sülfürik asidin, yer altı ve yerüstü su kaynakları, tarım arazileri ve çevre üzerindeki kirletici etkilerinin araştırılması ve çevre köylerde yaşayan bölge halkının yaşam standartlarının ve sağlıklarının korunması, işletme kapandığında ortaya çıkacak sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdik.

Manisa Milletvekilimiz CHP Grup Başkanvekilimiz Özgür Özel ve Manisa Milletvekilimiz Bekir Başevirgen’in imzaları var.

Biz CHP olarak Mecliste kurulacak Araştırma komisyonunun bu madende inceleme yapmasını gerekli tedbirlerin alınması için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmasını istiyoruz.

Mecliste kurulacak ve her partiden Milletvekillerinin görev alacağı Araştırma Komisyonunun gördes nikel madeninin tüm detaylarlıyla araştırılması gerektiğini ifade etti.


bakirlioglu-resim-11.jpgimg_0257-001.jpgimg_0262.jpg

  • Yorumlar 6
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.