• BIST 10058.63
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • Manisa 11 °C
  • İzmir 12 °C
  • Akhisar Kuzey Ege Özel Öğretim Kursu Bursluluk Sınavı
  • Erkek Üretim Elemanı Aranıyor
  • Bayan Aşçı Aranıyor
  • Ön Muhasebe Elemanı Aranıyor
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır
  • Has Evrensel’de Eğitim Tarihleri Öne Alındı
  • Deniz Kurs Merkezinde Bursluluk Sınavı
  • Avcı Eğitimi Kursu Açılacak
  • AGRİ Kuluçka Makineleri Eleman Arıyor
  • Bayan Elemanlar Aranıyor
  • Akhisar Doğru Cevap Bursluluk Sınavı 4-5 Ocak’ta
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumunda
  • Yeni Yöntem Ücretsiz Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı
  • Bay-Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Armoni Tarım' dan Damlama Sulama Eğitimi!

Okunma Sayısı: 6817
Armoni Tarım dan Damlama Sulama Eğitimi!
Akhisar’ da 3 yıldır faaliyet gösteren Armoni Tarım şirketi, Akhisar, çevre belde ve köylerde bulunan çiftçilere yönelik damlama sulama semineri verdi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof

Armoni Tarım' dan Damlama Sulama Eğitimi!
>>>>>Kenan MOLLA

Akhisar’ da 3 yıldır faaliyet gösteren Armoni Tarım şirketi, Akhisar, çevre belde ve köylerde bulunan çiftçilere yönelik damlama sulama semineri verdi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Kodal, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Danışmanı ve Proje uzmanı Dr. Nuvit Soylu, Albatros Tarım şirketi ziraat Mühendisi Mahmut Karadağ ve Çayırköylü Filtre Sistemleri ziraat Mühendisi Güray Önal’ ın konuşmacı olarak bulunduğu ve yaklaşık 120 çiftçinin katıldığı seminer Otel Tütün yemek salonunda yapıldı.

Düzenlene gecede ilk olarak Armoni Tarım Şirketi adına Ziraat Mühendisi Mehmet Akif Aksezgin uygulamakta oldukları şirket politikaları ve tarımsal sulamaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Aksezgin yaptığı konuşmada “Öncelikle bizi kırmayıp davetimize geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Akhisar bölgesinde 3 yıldan bu yana anahtar teslim iş yapan firmalardan biriyiz. Biz firmamızda 5 ziraat mühendisi ile çalışan damlama sistemini kurarken mühendis arkadaşımız yurt dışında ki çalışmaları sonucu damla sulama sistemini Akhisar halkına sunduk. Bugüne kadar yapmış olduğumuz
çalışmalar gösteriyor ki damlama sulama sistemlerinde bir önceliğe imza attık. Yaygın bir şekilde ihtiyacı olan bölgelerde damlama sulama sistemlerini gerçekleştirdik. Ben bu toplantıyı yapmamdaki öncelikli sebep sizlerle bir araya gelip sizlerin sorunlarını dinlemek ve sizden gelen talepler doğrultusunda sorunlarınızı çözmek ve sorunlarınızı paylaşmak için toplantıyı düzenledik. Biz öncelikle şuna inanıyoruz, ilk işin doğru yapılması, ekonomik olması ve sizlere anahtar teslim iş yapabilmek ve sizlerin doğru kararlar alarak güvenilir damlama sulamalarında ve sizin mahsul de daha fazla ürün almak için damlama sulamalarını mühendislerimizle birlikte sizlere daha iyi sunmaya karar verdik. Doğru bilgilendirme sürecinin olması gerektiğine inanıyoruz. Bu yıl küresel ısınma nedeni ile yağmurların yağmaması, çiftçimizin zor duruma düştüğü ve damlama sulama sistemi ile mahsullerini verimli bir şekilde alamamışlardır” dedi.

Damlama sulamanın amacına da değinen Aksezgin "Bitki gelişimi için gerekli olan suyun en kolay, en verimli, enm ekonomik biçimde bitkinin kök bölgesine verilmesidir. Sulamanın doğru ve verimli yapılabilmesi için bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu karşılamak için bitkiye ne zaman ve ne kadar su verilmesi gerektiğini açıklayan bir sulama programına gereksinim vardır. İyi bir sulama programı için; bitki çeşidi ve verim potansiyeli, bitkinin gelişme evreleri ve su ilişkisi, toprak yapısı, iklim değerleri (yağış-sıcaklık), su kaynağının debisi ve kalitesi ile sulama yöntemlerinin bilinmesi gerekmektedir. İki türlü sulama yöntemi vardır, bunlar yüzey ve basınçlı sulama olmak üzere iki grupta toplayabiliriz. Yüzey sulamada salma, tava ve karık salama dalları bulunurken, basınçlı sulamada yağmurlama ve damlama sulamalar yer alır. Damlama sulama suyun, bitkinin en iyi alabileceği kök bölgesine en etkili en verimli en ekonomik biçimde verildiği ve sulama programına en uygun sulama yöntemidir. Damlama sulama sistemleri içerisinde pompa, filtrasyon, ana boru hattı, manifold boru hatları ve lateraller yer almaktadır. Damlama sulama tesisi mühendisler tarafından proje haline getirilmesinin yanında kaliteli malzeme kullanılır, deneyim ve sorumluluk ister" dedi.

Damlama Sulama Uzun Yıllardır Var

Damlama sulama hakkında geniş bilgi veren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süleyman Kodal “Ben ilk önce Armoni Tarım şirketine böyle bir toplantıyı düzenlediği ve sizlerin de bizi yalnız bırakmayıp geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Buraya gelirken bu kadar katılımın olacağını düşünmüyordum. Urfa’ da daha önce yaptığımız toplantılara göre buradaki katılım beni çok şaşırttı. Damlama sulama televizyonlarda bahsedilen yeni bir olay gibi gösteriliyor aslında daha öncelerde olduğu ve kuraklığın bu yıl yoğun olduğu bir yaz döneminde damlama sulama sistemleri daha çok gündeme gelmeye başladı. Damlama sulama borularını İtalya’ dan ihraç edip sizlere daha kaliteli ve uzun ömürlü bir sistemi armoni tarım sizlere sunuyor.

Damla Sulama Nedir?

Damla sulama suyun özel filtreler kullanılarak içindeki kum, kil,yosun vb. pisliklerden temizlendikten sonra tarla, bahçe ve seralardaki bitkilere su ve gübre vermek için fabrikalarda özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanarak bitkilerin direkt kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık verilmesi demektir.

Damla Sulama Ne Zaman Gereklidir?

Damla sulama ilk olarak İsrail gibi suyu çok az olan yerlerde kullanılmaya başladığı için bir çok kişi tarafından sadece suyu az olan ve eğimli araziler
de uygulanması gereken bir sistem olarak düşünüldü. Fakat zamanla damla sulama yapan kişilerden görüldü ki diğer sulama sistemlerine göre (salma sulama, sifon usulü sulama ve yağmurlama sulama) daha az su kullanılmasına rağmen verim ve kalite artışı sağlandı. Kısa sürede Akdeniz bölgesindeki seralarda başlayan damla sulama Ege bölgesindeki seralarda, çilek alanlarında, meyve bahçelerinde, daha sonraları Marmara bölgesinde meyve bahçelerinde, İznik bölgesindeki sırık domates, zeytin bahçelerinde ve Çanakkale, Biga, Karacabey bölgesinde salçalık biber, sanayi domatesi ve sofralık domates alanlarına da girerek geniş alanlarda kullanılmaya başlandı.

Son 1-2 yıldır ülkemizde artan kuraklık ve sıcaklar sonucu verim düşüşleri olmuştur. Fakat damla sulama yapan kişilerin aldıkları verim ve kalitede bir azalma olmamıştır. Damla sulama yapanlar son yıllarda iyice fiyatları düşen tarım ürünlerinden verim fazlalığı ve kalite sebebi ile iyi para kazanınca damla sulamaya talep daha da artmıştır.

Damla Sulamanın Avantajları Nelerdir?

*Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır.
*Meğilli arazilerde erozyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir.
*Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır.
*Her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve  toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan  kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır.
*Diğer sulama sistemlerinde bir sezonda gübreler en fazla 3-4 defada verildiği için her defasında fazla miktarda gübre toprağa karıştırılır veya serpilir.Gübrelerin birçoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır. Ayrıca topraklarımızın pH’ı genelde yüksek çıktığı için verilen gübrelerin bir kısmı da toprak kolloidleri tarafından tutulur ve bitkiler tarafından rahatça kullanılamazlar.

Damla sulamada ise her sulamada veya iki sulamada bir gübre verildiği için azar azar gübre verilir.Verilen gübreler tüm tarlaya değil de bitki kök bölgesine verildiği için daha az gübre verilir. Kullanılan fosforik, Nitrik ve Sülfürük asit gibi gübrelerle toprağın pH’ ını düşürerek genelde topraklarımızda bulunan fakat pH sebebiyle alınamayan Demir, Bakır, Çinko vb. gibi Mikro elementlerin alınımı sağlanır ki bunlarda bitkilerin gelişmesine doping etkisi yapar.  

*Sık sık azar azar su verdiğimiz için toprakta Su, hava ve gübre dengesini kolayca ayarlarız.Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkilerimizi koruruz.

*Arazimizdeki tüm bitkilere eşit su ve gübre verdiğimiz için tüm bitkiler eşit büyüklükte olur.Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapabiliriz.

Standart sulama sistemlerinde kullanılan gübrelere ilave olarak Mono Amonyum Fosfat, Mono Potasyum Fosfat, Potasyum Nitrat,  yüzde 33’lük Amonyum Nitrat, Fosforik asit, Nitrik asit vb. gübreler kullanarak meyve ve sebzelerde kuraklık , aşırı sıcak sonucu olan çiçek ve meyve dökümleri azaltılarak verim artışı sağlarız.Hasat dönemine doğru ise Potasyum ağırlıklı gübreler kullanarak meyvelerin kalitesi renk, sertlik , şeker oranı arttırılarak albenisi yüksek bir örnek meyve ve sebzeler elde edilir ki halde veya pazarda yüksek fiyata satış yapılabilir.

Günümüzde aşırı miktarda artan gübre, mazot, işçilik gibi girdi maliyetlerine karşı üretici olarak yapabileceklerimizden birisi birim alandan aldığımız ürünü yüzde 20 ila 50 arttırarak ihracat kalitesinde bir örnek ürün elde edip karlılığımızı arttırmaktır.Bu konuda da damla sulama teknolojisi ile Armoni Tarım olarak her zaman üreticilerimizin yanındayız.

Sulamanın Dezavantajları Nelerdir?


*En önemli dezavantajı sistem kuruluş maliyetinin yüksek olmasıdır. Fakat yapılan ürüne göre sistem kendini 1-3 yıl içinde amorti eder.

*İkinci dezavantajı kalitesiz su, kalitesiz filtreler ve kalitesiz eski teknoloji damla sulama boruları kullanılarak zamanla damlatıcıların tıkanma riskidir.

Firmamızın tavsiyesi damla sulama yaptırmadan önce su analizi yaptırılmalı suyun pH, EC, Kireç oranları öğrenilmelidir.Damla sulama yapan ciddi bir firmaya analiz sonuçları gösterilip beraberce karar verilmelidir.Suyumuz uygun ise yapılacak ikinci önemli konu kaliteli bir filtrasyon ve gübreleme sistemini paraya acımadan satın almaktır.

Damlama sulama yönteminde daha sık aralıklarla sulama yapılabildiğinden su ve toprak arasındaki gerilme (tansiyon,diğer sulama yöntemlerine göre (salma sulama ve yağmurlama,mini yağmurlama) çok daha düşük olmaktadır. Bitki kök bölgesinde sürekli düşük tansiyonda bir rutubet ortamı sağlandığından bitki suyu fazla enerji harcamadan alabilmektedir. Bitkinin bu tip sulama yöntemine tepkisi olumlu yönde olmaktadır. Bu da verim artışını etkileyen temel etmenlerden birisidir.

Tarla Çevresinde Meydana Gelecek Su Kayıplarının Önlenmesi


Damla sulama yönteminde bitkinin gelişme ve yetişme bölgesi sulama işlemine tabi tutulur. Yağmurlama sulama yönteminin olumsuz yönlerinden olan tarla civarındaki yollar ve komşu tarlaların sulanması bu yöntemde söz konusu olmadığından sulama suyundan tasarruf sağlanır. Bunun dışında düzensiz şekildeki tarlalar ile taşlı ve engebeli arazilerde de sulamanın yapılaması mümkündür” dedi.

Damlama sulama sistemlerinde kullanılan filtreleme hakkında geniş bilgi veren Çayırköylü Sulama Sistemleri Ziraat Mühendisi Güray Önal "Damlama sulama sistemlerinde kullanılan filtreler sulama sisteminin ömrü boyunca yüksek performans ile çalışmasını temin ederler. Filtreler suyu temizlerken kirlenir ve her filtrenin mutlaka temizlenme ihtiyacı vardır. Filtrelerin temizlenme sıklığı su kaynağının ve kullanılan kimyasal gübrelerin kirlilik derecesine göre değişiklik gösterir. Filtre seçimi yaparken su kaynağı cinsi ve kapasitesi, pompa kalitesi, kirlilik derecesi, kullanım durumu ve işletme durumu dikkate alınmalıdır. Sulama suları kimyasal tıkayıcılara karşı mutlaka analiz yaptırılarak kullanılmalıdır" dedi.














  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.