• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Manisa 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Solıdworks Bilen Eleman Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • Kayalı Akaryakıta Bay ve Bayan Ön Saha Personeli Aranıyor
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Gıda Mühendisi Ön Muhasebe ve İşçi Aranıyor
  • Beden İşçisi Aranıyor
  • Fabrikanın Üretim Bölümünde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Kasiyer Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Ali Filizkan, 24 Temmuz gazeteciler için bayram değil dayanışma günüdür

Okunma Sayısı: 5675
Ali Filizkan, 24 Temmuz gazeteciler için bayram değil dayanışma günüdür
Teknolojik gelişmeler dikkate alınarak elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun gazetecilik ve internet yasasının çıkarılmaması Türk basını adına en büyük eksikliğimizdir.

Manisa Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ali Filizkan, "24 Temmuz gazeteciler için bayram değil dayanışma günüdür"

-Yıllardır beklediğimiz Gazetecilik Meslek Yasasının çıkarılmaması en büyük üzüntümüz”,

-Teknolojik gelişmeler dikkate alınarak elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun gazetecilik ve internet yasasının çıkarılmaması Türk basını adına en büyük eksikliğimizdir.

-Yasayı erteleyenler, yeni yasama döneminde Basın meslek örgütlerinin önerilerini dikkate alarak yasayı TBMM sine getirmeliler. İnternet haber siteleri çıkarılacak yeni yasa ile desteklenmeli

-Cumhuriyetimizin 100 yılında Gazetecilik tanımını yapamadığımız gerçeği ortada iken, yazdığımız haberden dolayı meslekte ki arkadaşlarımız darbe dönemi yasalarla hapis cezasına çarptırılırken.24 Temmuzu bayram olarak kutlamanın bir anlamı yok.

Hür basın herkes için lazımdır özgür basın topluma katkı sağlar. Darbe döneminde çıkarılan kanunlar değişmeli. Meslek yasası acil çıkarılmalı.

 

Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu Başkanı Ali Filizkan, Türk basınında sansürün kaldırılışının 114. yıl dönümünü nedeniyle yayınladığı mesajında’’ 24 Temmuz geleneksel“Gazeteciler Günü” nü bayram değil dayanışma günü” olarak kutladıklarını, basının içerisinde bulunduğu sorunların geçen yıldan farklı olmadığını süren salgın dönemı, maliyetlerin getirdiği yük nedeniyle Türkiye genelinde gazetecilerin işsiz kaldığını.Çalışanlarında geçim sıkıntısı çektiklerini üzülerek izliyoruz “dedi.

Yönetim kurulu adına açıklama yapan Filizkan Basınımızın özgür, objektif ve tarafsız çalışma olanağı bulması için ilk koşulun, gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkartılması olduğunu belirterek ;“ Cumhuriyetimizin 100 yılını kutlamanın eşiğindeyiz, her fırsatta bu konuyu dile getiriyoruz. Gazeteciyi tanımlayan Gazetecilik Meslek yasasının  olmaması bizleri  üzmektedir. Mesle yasası olmayınca ülkemizde dileyen herkes; eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın, gazetecilik ahlakından yoksun, şantaj ve tehditle kişisel çıkar peşinde koşarak, “gazeteci” kimliği altında meslekte boy gösteriyor. Gazeteciyiz demekten utanıyoruz. Çünkü bizi, gazeteci etiketiyle ekranlara çıkan, perde arkasında kirli çıkar ilişkileri kuran insanlarla aynı kefeye konulmasını kabullenemiyoruz. Basın kuruluşları hatta hiçbir kaydı olmayan internet haber siteleri, bu insanları istihdam edebiliyor. Bu durum, mesleğimizi her türlü istismara açık hale getiriyor. En üzücüsü habercilik, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılıyor. Yıllardır her fırsatta tekrarladığımız çağrımızı bir kez daha yineleyerek; Yaşamakta oldu ğumuz bu çarpık sürece son vermek için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası”,yazılı basının yanı sıra görsel,işitsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalı. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalı.dedi, Filizkan “ Teknolojik gelişmeler dikkate alınarak elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun gazetecilik ve internet yasasının çıkarılmaması 114. yılını Kutladığımız bugünün en büyük eksikliğidir.

-Hür basın herkes için lazımdır özgür basın topluma katkı sağlar.. Darbe döneminde çıkarılan kanunlar değişmeli. Meslek yasası acil çıkarılmalı.

Manisa Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ali Filizkan “Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler kaldırılması gerekliliktir. Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında, hukuk ve ceza alanındaki temel kanunlarda bazı değişiklikler yapılsa da, ifade ve basın özgürlüğü alanını kapsayan değişiklikler, dilediğimiz düzeyde olmamıştır. İfade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygu lamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Gazetecilerin yazdıkları yazılar ve haberler nedeniyle tutuk lanabildiğine, mahkemelerde ağır ceza tehdidi ile karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Kamunun haber alma özgürlüğü adına görev yapan basın mensuplarının, yine kamu görevi yapan güvenlik güçlerince engellen mesi, mesleğimiz açısından üzüntü vericidir ve asla kabul edilemez. Basın çalışanları tarihin her dönemin de çeşitli baskı ve saldırılara uğramış, suikastlarda öldürülmüş, ama boyun eğmemiş, doğru ve tarafsız habercilikten vazgeçmemiştir. Cumhuriyetimizin 100 yılında Gazetecilik tanımını yapamadığımız gerçeği ortada iken, yazılan yazılardan meslekteki arkadaş larımızın darbe döneminde çıkarılan yasalarla hapis cezasına çarptırılırken. 24 Temmuzu bayram olarak kutlamanın bir anlamı yok.basının hür olması topluma da  katkı sağlar.”

Kaybedilen kazanımlar günümüz koşullarına uyarılmalı. Basın iş kanunu elektronik medyayı da kapsamalı.

Filizkan “20 Haziran 1952'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5953 sayılı kanunda, 1961 yılında kapsamlı bir değişikliğe gidilerek meslektaşlarımıza önemli kaza nımlar sağlanmıştır. Yıpranma hakkından yıllık izin lere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazedeki bu kazanımlar, zamanla bir, bir değiş tirilmiş ve birçoğu geri alınmıştır. Bu yasanın günü müz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi, toplumumuzun bir ihtiyacı haline gelmiştir. Basın İş Kanunu yeniden ele alınarak, elektronik medyayı da kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Teknolojik gelişmeler dikkate alınarak elektronik medyayı da kapsayacak şekilde günümüz koşullarına uygun gazetecilik ve internet yasasının çıkarılmaması en büyük eksikliğimizdir. Yasayı erteleyenler, yeni yasama döneminde Basın meslek örgütlerinin önerilerini dikkate alarak yasayı TBMM sine getirmeliler. Bu kapsamda istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri desteklenmeli,bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır.

Cemiyetler birleşmeli

Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Bunu görmezden gelemeyiz. Türkiye’nin, siyasi görüşlerin bir yana bırakılarak birliğe ihtiyacı var. Kutsal bir emanet olan ülkemize işbirliği içinde sahip çıkmalıyız.  Türkiye’nin düze çıkmasında basın olarak yol gösteri ci role sahibiz. Siyasi düşüncelerimiz için birbiri mizi kırmadan, ‘yurt sevgisi’ ile tek bir görüş etrafında toplanmalıyız. Yurt genelindeki çeşitli adlarla kurulan ve sadece koltuk uğruna ortaya çıkan Gazeteci meslek örgütleri güçlü olması adına bir çatı altında toplanmalı.Çünkü Basın olarak Ciddi bir çürüme ile karşı karşıyayız. Basın hiç bir dönmemde bugünkü kadar paranın emrinde olmamıştı. Gazeteciyiz demekten utanıyoruz. Çünkü bizi, gazeteci etiketiyle ekranlara çıkan, ancak perde arkasında kirli çıkar ilişkileri kuran insanlarla aynı kefeye koyuyorlar. ”bu imajı silmeliyiz. Basın ilkelerine göre mesleklerini tarafsız bir şekilde yerine getiren tüm arkadaşlarımız 114 yıldönümü olan 24 Temmuz Gazeteciler gününü bayram değil dayanışma günü olarak kutlamalıdır.

Manisa gazeteciler Cemiyeti olarak üçüncü yılında olan ve her gün artan yeni salgın hastalığı yanı sıra  ,çıkarılmayan Meslek yasası ile dijital mecralar ve yazılı basın yasasının basın meslek örgütlerinin isteği doğrultusunda hazırlanmaması.Yurt genelinde bir çok gazetelerin yayınlarını durdurması.yüzlerce çalışan gazetecinin işsiz kalması nedeniyle üzüntülüyüz.

Sansürün kaldırılışını 114,yılı olan bu yılkı 24 Temmuzu da bayram olarak değil dayanışma günü olarak ilan ediyoruz. ”

NOT

Sansürün Tarihçesi

24 Temmuz 1908 ‘de II. Meşrutiyetin ilan edilmesi ve Kanun-i Esasi’nin yeniden yürürlüğe girmesinin ardından 1876’da çıkarılmış olan “Sansür Kararnamesi” kaldırılmıştı. Bu karar ile 24 Temmuz gününden itibaren gazeteler sansür memurları tarafından incelenmeden çıkarılabilecekti. Gazetecilerin ve basının özgürlüğünü ilan eden ve Ahmet Cevdet ile Mihran Efendiler’in “Gazeteler hürdür; Basın özgürdür” sözleriyle önem atfettikleri bu gün 1946’da Gazeteciler Cemiyeti kurulduğunda Falih Rıfkı Atay’ın önerisi ile “Türk Basınından Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı” olarak ilan edilmişti.

Foto altı:

Manisa Gazeteciler cemiyeti yönetimi.

Manisa gazeteciler cemiyeti logosu.

Manisa Gazeteciler Cemiyeti başkanı Ali FİLİZKAN

whatsapp-image-2022-07-22-at-15.13.36.jpegwhatsapp-image-2022-07-22-at-15.13.37-(1).jpegwhatsapp-image-2022-07-22-at-15.13.37.jpeg

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.