• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Manisa 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • A1 İngilizce Kursu Açılacak
  • A2 İngilizce Kursu Açılacak
  • 23 Nisan Programı Belli Oldu
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor Konulu Konferans
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumu Kursları
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur
» »

Akhisar’ın yerel tarihi eser haline getirilecek

Akhisar’ın yerel tarihi eser haline getirilecek
Akhisar Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, Manisa CBÜ mezunu Bilim Uzmanı M. Mesut Özekmekçi ve Manisa CBÜ Yüksek Lisans Öğrencisi Murat Aslan arasında “Akhisar Yerel Tarihi Projesi” protokolü imzalan

Akhisar Belediyesi ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat Berber, Manisa CBÜ mezunu Bilim Uzmanı M. Mesut Özekmekçi ve Manisa CBÜ Yüksek Lisans Öğrencisi Murat Aslan arasında “Akhisar Yerel Tarihi Projesi” protokolü imzalandı. İmza töreni Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Özel Kalem Müdürü Fatih Baybatur, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu, Gerçekleştirme Görevlisi Özcan Yiğit’in de katılımıyla Belediye Encümen Salonunda gerçekleşti.

18 ayda tamamlanması beklenen proje kapsamında eserler meydana getirilirken aktiviteler de yapılacak. Eserler bölümünde Tarihte Akhisar: Kuruluşundan Cumhuriyete, Akhisar’daki Balkanlar ve Akhisar’ın Defterleri başlıklı 3 adet kitap hazırlanacak. Aktiviteler bölümünde ise çeşitli konferanslar, toplantılar ve alan araştırmaları yer alacak.

AKHİSARLILARIN KATKISI DA OLACAK

Proje hakkında Ferhat Berber açıklamalar yaptı, “Bu proje aslında öğrencilerimizin teşviki ile çıktı diyebiliriz. Ben Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümünde Öğretim üyesiyim, öğrencilerimiz de lisansüstü seviyede bilim uzmanlığına aday öğrencilerimiz. Akademik çalışmalarımız ağırlıklı olarak yerel tarih üzerine ve benim şahsi çalışma alanım da Manisa’dır.

Proje hakkında bilgi vermeden önce “neden yerel tarih?”, sorusunu kısaca izah edersek iyi olur. Malum olduğu üzere günümüzde hem memleketimiz, etrafı ateş ile örülmüş bir coğrafya içerisinde bulunuyor hem de içeride çok ciddi problemlerimiz mevcut. 15 Temmuz akşamı iyice gün yüzüne çıkan bu sorunlar ve yaşanılan hadiseler, bize aslında biraz da vatan kavramının ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gösterdi. Vatan dediğimizde, bu algı aslında yerelden başlar. Önce bulunduğunuz yer, yani eviniz, mahalleniz, köyünüz, kentiniz, şehriniz… Bu tür hadiselerin aslında toplum nazarında tutmadığını biliyoruz ama belki gelecek yeni nesillere vatan sevgisini daha derinden verebilmek için yerel tarihin önemine de vurgu yapılmalı diye düşünüyoruz. Çalışmalarımız akademik bir ürün vermenin, eser ortaya koymanın yanı sıra geleceğe dönük böyle de bir katkı sağlayabilmek. Bunu başarabilirsek ne mutlu bize…

3 KİTAP TASARLANIYOR

Projemiz iki parçadan oluşuyor, birincisi ortaya çıkacak eserler, diğeri ise bu kapsamda yapacağımız bazı aktiviteler olacak. 3 adet kitap tasarlıyoruz. Bir tanesinin başlığı ‘Tarihte Akhisar: Kuruluşundan Cumhuriyete’, şeklinde olacak. Burada Akhisar üzerine bugüne kadar yazılanların dışında yeni kaynaklar da kullanılarak bir kitap ortaya konulacak. İkinci kitap, ‘Akhisar’daki Balkanlar’, üçüncüsü ise ‘Akhisar’ın Defterleri’ isimli bir kitap olacaktır.

 

Aktiviteler kısmında ağırlıklı olarak öncelikle bir konferans düzenleyeceğiz. Neden bu projeyi yapıyoruz? Akhisar’ın tarihteki yeri nedir? Bunlar üzerinde durulacaktır. Aslında sadece bir eser vermenin yanı sıra Akhisarlıyı da bu projenin içine çekmeye çalışıyoruz. Mutlaka hatıralarından Akhisar’ın tarihine ilişkin çok kıymetli bilgiler edinebileceğimiz insanlar var burada. Bu kentin içerisinde Akhisar’ı çok çok iyi bilen insanlar var, onlardan da istifade edeceğiz”.

AKHİSAR İLE ÖRTÜŞEN BİR ÇALIŞMA OLACAK

Akhisar Belediyesi’nin kültür çalışmalarından bir tanesine daha başladıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Bu kültür çalışmalarımız kapsamında yaşadığımız şehri anlamaya çalışıyoruz ve yaşadığımız şehirle iletişim kurmaya çalışıyoruz. Tabii ki yaşadığımız bir zaman var ama bugün yaşadıklarımızı, bugün inşa ettiklerimizi oluşturan dinamikler var. Bunlar bugünle sınırlı değil, bunun çok önemli bir geçmişi var. Buna ilişkin akademik çalışmalarla da bunları anlamaya çalışıyoruz ki, nasıl bir şehirde yaşadığımıza hâkim olalım bunun anlamını kavrayalım diye. Bundan sonraki yaşamımızı da buna göre inşa edeceğiz. Hep kadim bir şehir olduğundan bahsediyoruz ve buna ilişkin bilgileri derlemeye çalışıyoruz. Buradaki bu çalışma akademik bir çalışma, sonuçta akademik bir eser ortaya çıkacak ama ortak konuşmalarımızda hocalarım ile ve diğer arkadaşlarla, süreçlere Akhisar halkını da katarsak sonuçta ortaya çıkan esere daha çok sahip çıkacağız. Akademik çalışmalar bazen teknik olarak çok güzel oluşturuluyor fakat sonrasında toplumsallaşması ve yaygınlaşması, insanlar tarafından okunması biraz zor olan çalışmalar haline gelebiliyor. Dolayısıyla çok değerli bir çalışma olacak, hep birlikte süreçleri takip edeceğiz. Bu süreçler içerisinde zaten Akhisarlıların katkılarını alacağız. Dolayısıyla çok gerçekçi ve birebir Akhisar ile örtüşen bir çalışma olacak. Böylelikle nasıl bir şehirde yaşadığımızın farkına vararak bundan sonrası için de nasıl bir şehir emanet edeceğiz bizden sonrakilere, bu eski bilgiler ışığında. İstiyoruz ki biz yaşadığımız şehrin kendi dinamiklerini çok daha fazla anlayarak yapmaya çalışacağız bundan sonra” dedi.

İzlenme: 2077
  • Yorumlar 0
    Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Kategoriler
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.