• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Manisa 18 °C
  • İzmir 19 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Akhisar için üçüncü kez bir araya geldiler

Okunma Sayısı: 3814
Akhisar için üçüncü kez bir araya geldiler
Haziran ayı başında Akhisar Ticaret Borsası yönetim kurulu borsa lokalinde başlattığı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasının devam ettirdiği ve birlik beraberlik gecesinin üçüncüsüne ev sahipliğini Akhisar Belediyesi yaptı.

Akhisar için üçüncü kez bir araya geldiler
Akhisar: (Kenan MOLLA)     

Haziran ayı başında Akhisar Ticaret Borsası yönetim kurulu borsa lokalinde başlattığı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odasının devam ettirdiği ve  birlik beraberlik gecesinin üçüncüsüne ev sahipliğini Akhisar Belediyesi yaptı. Hüsnü Kahraman Kültür Park içinde Gölet Büyük Salonda düzenlenen yemekli geceye Belediye Başkanı Salih Hızlı, Belediye Başkan yardımcıları Latif Çakmak, Ömer İşçi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet  Ali Erdayıoğlu, Meclis Başkanı Mehmet Ulusoy, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Meclis Başkanı Fettah Gürmen, Ziraat Odası Başkanı Abdullah Yıldız, Meclis Başkanı Mehmet Ali Çokdinç, AK-SEK Başkanı H. Vehbi başaran, AKGİAD Başkanı Yılmaz Çatalcalı, AKİAD Başkanı Sait Yalçın, Akhisar Kahveciler Odası başkanı Erkin Güney, Akhisar Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Ali Vatansever, Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Hüseyin Selçuk, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Zekeriya Açıkgöz, Bakkallar ve Benzerleri Odası Başkanı Alim Mestanoğlu, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Yılmaz Gökgözoğlu, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Çakar, Demirciler Odası Başkanı Ersen Tepeci, MHP İlçe Başkanı Ali Çavdar, CHP İlçe Sekreteri İsmail Fikirli katıldı.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “Burada alabileceğimiz kararlar ve eğer olursa Ankara' da değerlendirmek istedik. İlk iki toplantımızda Akhisar'a ilişkin sorunlarımız ve çözüm önerileri konuşmaya çalıştık ve bunların önceliklerini belirlemeye çalıştık. Nasıl kurumların stratejik planları varsa, bugünlerde gündem de olan şehirlerin, kentlerinde stratejik planları olması gerektiğine inanıyorum. Bugüne kadar çok somut bir örneği olmasa da birkaç örneği burada sizlerle paylaşacağız. Dolayısıyla burada stratejik planımızın olup olmamasına yine hepimiz karar vereceğiz. Eğer böyle somut bir proje oluşturabilirsek, zannediyorum ki yaşadığımız kentteki sosyal ve ekonomik alanındaki gelişmeler daha hızlı şekilde sağlanabilecektir. İnşallah bizim belediyemizin yapmış olduğu büyük bir stratejik plan var. bir formatı olan stratejik plan üzerine bu kentinde bir stratejik planını da bir oluşturabilirsek, daha hızlı yol alabileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca bu gece herkes daha aktif ve etkin bir şekilde rol alırsa, bu plan konusunda daha fazla katkı sağlayabilirsek, bunu da hızlandırmış oluruz. Bu bir ön toplantıdır, öncelikle bir stratejik plan yapıp yapmamaya karar vereceğiz. Daha sonrasında da bu stratejik plan üzerinde daha yoğun bir şekilde çalışmaya gayret göstereceğiz. Bu arada stratejik planın bitmesini beklemeden acil sorunlarımızı bu planın bir parçası gibi çözmeye başlayabiliriz.

Kentimizin diğer şehirlerden bağımsız ekonomik anlamda güçlenmesini istiyorsak bunları yapmaktan başka çaremiz yok. Sonuçta bu değirmeğe su taşıyacaklar bizleriz. Mesela bir zeytin ürünümüz var, burada hedefimiz dünya zeytin kenti olmalıdır. Stratejik planı kesinlikle yapmalıyız, belki be plan biraz sadeleşebilir. Akhisar' da yaşam kalitesini arttırmak istiyorsak izleyeceğimiz yöntemde bu olmalıdır. Öncelikle kentimizin bir ekonomik modele ihtiyacı vardır, bu modeli de bizler oluşturacağız. Bu toplantılarımızın süreç içerisinde devam etmesi gerektiğine inanıyorum.

Daha önceden marka kent adı altında bir konferans yapmıştık. Burada brant asist firması ile çalıştık, bu anlamda başka bir firma ile karşı karşıya gelmedik. Bu işi biraz daha ileriye götürecek başka firmalar ile görüşüp  bunları tartışmamız gerekmektedir” dedi.

Örnek bir projenin sunumunu yapan İktisatçı Osman Danış “burada Akhisar Belediyesinde bir stratejik plan çalışması yapmaktayız. Başkanımız Akhisar' ın ileri gelenleri ile Akhisar için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, diye konuşunca, stratejik plan formatını oluşturalım dediğinde burada sizlere bir sunum yapmaya çalışacağım. Anlatacağım sunumu bir sohbet havasında anlatmak istiyorum.

Stratejik planlama bir ders değil bir çalışmadır ve herkesin katkıda bulunması gereken bir çalışmadır. Şimdiye kadar kurumların stratejik planları vardı, zaten kamu kurumları stratejik planlarını yapmak zorundadırlar. Belediyeler ve nüfusu 50 bin kişinin üzerinde olan belediyeler de stratejik plan yapmak zorundadır. Her belediye seçim arından 6 ay içinde stratejik planlarını hazırlamak zorundadır. Akhisar Belediyesinde de böyle bir çalışma halen devam etmektedir.

Kentin stratejik planları ile ilgili geçmişte bazı şehirler planlar üzerinde çalışmalara başlamıştır. Maalesef çoğu yarıda kalmıştır. En önemli çalışmalardan birisi 2006 yılında Sakarya' da yapılmıştır. Sakarya Üniversitesinden akademisyen arkadaşlar bir ekip kurdular, valilik, belediye, özel idare ve kamu kuruluşları bir araya geldiler. Bunlar neler yapmış sizlere ışık olması adına göstermek istiyorum. Bizler sadece sizlere fikir vereceğiz, tabiki de bu kent için yapılacaklara sizler karar vereceksiniz. Stratejik plan yapılırsa nasıl bir şey olmalı birler sadece bunları baylaşacağız.

Sakarya' da yapılan proje başbakana kadar sunumu yapıldı. Ancak istenildiği anlamda Sakarya' da stratejik planı yürümemektedir. Isparta ilinde de stratejik plan çalışması yapıldı ve orada da yine tüm yük belediyenin üzerine kaldı. Onlarda bir yere kadar gidiyor, belli bir süre sonra taşıyamamaktadır. Ancak bunu birlikte olursak başarabiliriz.

Stratejik plan bugünü değil geleceği düşünmeyi gerektirmektedir, hedefleri ise somuttur. Aynı amaç ve ilkeler etrafında kenetlenmiş çalışanlar, etkinlik ve verimlilik esaslı yönetim, izleme, ölçme ve değerlendirme stratejik planın nedenleri arasında yer almaktadır. Strateji; bir amaca ulaşmak için eylem birliği sağlama ve düzenleme sanatıdır. Stratejik planlama kurumun kentin orta ve uzun vadeli amaçlar, temel ilke ve politikaları, hedef ve öncelikleri performans ölçütleri ile bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ve kaynak dağılımını içeren bir plan gerekmektedir. Stratejik planlama ne değildir dersek, mekan planlaması değildir, kent nazım planı değildir, kentin kendi planıdır. Yatırım programı değil, yatırımın programına çerçeve çizen konsepttir. Kentin dışında birilerine yaptırılan çalışma değildir, içeriden üretilmelidir. Gelecekle ilgili olması arzu edileni değil, olabileceği resmetmelidir. Diyelim ki bir kent sağlık turizmi oluşturmak istiyor, ancak sağlık turizmini oluşturacak şartlar yok, diyelim ki kar turizmi istiyoruz, kar yok, yani arzu edip zorla bir şeyi yapamazsınız. Sonuçta kentimizin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarmak gerekmektedir. Öncelikle neredeyiz sorusuna cevap bulmamız gerekmektedir. Biz neredeyiz ki nereye gideceğiz. Üzerinde en fazla durulması gereken soru da neredeyiz sorusudur. Neredeyiz sorusuna verilen cevap da durum analizidir. Kentin, nereye ulaşmak istiyoruz bu konu hakkında bir vizyonumuz olması gerekmektedir. Vizyon, vizyon ve ilkeler belirlenmelidir. Amaçlar ve hedefler belirlenmeli, onlara uygun da faaliyetler ve projeler çalışılmaktadır. İzleme, değerlendirme ve performans ölçümü değerlendirmeleri yapılmalıdır. Kentin iç ve dış şartlarını ve ilgili tarafların görüşlerini gösterir, fotoğrafın ayrıntılı ve net olarak çekilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Üç ayrı analiz gereklidir, dış çevre, iç çevre ve paydaş analizdir” dedi.

Akhisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fettah Gürmen “bir şehirde parasız,sanatsız, kültürsüz,sağlıksız olmuyor, yani bunların hepsi ayrı bir departmandır. Bir şehrin kent olabilmesi için kent kültürü önemlidir. Kent kültüründe bahsettiğimiz kültür ve birlik meselesine ciddi manada katılıyorum. Öncelikle buna sivil toplum örgütleri olarak sizler ve bizler inanacağız ve bir de Akhisarlılara inandırmak zorundayız. Eğer bizler buna inanmaz isek örnek olarak bahsedilen bir Sakarya örneğini yaşarız. Bu manada da biz inandıktan sonra bunu Akhisar' a da inandıracağız. İnandırırken de geriye dönük olarak insanımıza bir projeksiyon sunmak zorundayız. Eğer biz şehirde şunları bunları yapabilirsek, ileriye dönük olarak belki biz bu sıkıntıları çekiyoruz ama ileri de çocuklarımız yani geleceğimiz sanatı, kültürü, sağlığı, eğitimi her şeyiyle tam bir Avrupa standartlarında şehirde yaşama imkanı bulacaklardır. Bizler de bunları insanlarımıza inandırmamız lazımdır. Önce bu enerji ve sinerjiyi çevremize yaymamız gerekmektedir. Öncelikle buna parasal boyutta bakmadan bunu nasıl başaracağız bunun yollarını araştırmamız gerekmektedir. Akhisar' ın gelirinin yükseltilmesi için araştırdığımız da 100' den fazla kalem çıkacaktır” dedi.

Ticaret borsası başkanı Emin Demirci; “marka şehirden önce geleceği planlanmış bir şehir düşünülmelidir. Sosyal anlamda gelişmenin planları yapılmalıdır”

Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Ulusoy “bence sunumu yapılan başta başarılı olmayan bir projenin sunulması iyi olmadı. Her şeyin başı plan ve program, plansız ve programsız olduğunda herkes kendi kafasına göre yol çizer. Birleşmenin olmadığı oluşumlar fazla sürmüyor. Akhisar gerçekten güçlü ve büyük bir şehir. Şehrin güçlü olan ekonomik, tarım ve turizm sektörleri plan ve araştırma ile hepsi ortaya çıkarılabilir. Ortak yararlar doğrultusunda herkes fikrini ortaya koymak zorundadır. Eksiklerimizi ve projelerimizi ortaya koyup kayıpların giderildiği ve kazanımların başlandığı bir sürece girdiğimizde herkesin moralleri yerine gelmiş olacağına inanıyorum. Doğru projeleri tespit edebilmemiz için tüm sorunların ortaya konması ve tartışılması gerekmektedir. Kent olarak güçlü yanlarımızı kullanamıyoruz. Benim ortak fikrim ise; bizler ortak bir kurul oluşturalım, bu adımları atarsak bizlere çok büyük bir güç verecektir. Bundan sonra da büyük projelere hep birlikte adım atacağız diye düşünüyorum” dedi.

Avukat Vehbi Başaran ise yaptığı açıklamada Akhisar adına öncülük yapanların burada toplanmasının büyük bir başarı olduğunu, 23 Eylül de Akhisar' da başlayacak olan Dünya 16 yaş altı satranç olimpiyatı için kente yapılabilecek kazanımların konuşulması ve tespit edilmesi gerekliliğe vurgu yaptı.






































  • Yorumlar 12
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.