• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Manisa 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

556. Çağlak Festivali Başladı

Okunma Sayısı: 6358
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali resmi açılış töreni atlı birlikler ve mehteran takımı gösterileri eşliğinde başladı. Efendi Mahallesi Zübeyde Hanım Okulu önünden hareket eden atlı birliklere Yeni Camii önünde Manisa Şehzadeler Mehteran takımı eşlik ederek Tahir Ün

556. Çağlak Festivali Başladı
Akhisar Haber Ajansı - AHA

556. Çağlak Festivali resmi açılış töreni atlı birlikler ve mehteran takımı gösterileri eşliğinde başladı. Efendi Mahallesi Zübeyde Hanım Okulu önünden hareket eden atlı birliklere Yeni Camii önünde Manisa Şehzadeler Mehteran takımı eşlik ederek Tahir Ün Caddesi üzerinden Şeyh İsa Camisine geçildi. Festival açılış törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Şeyh İsa Camii bahçesinde başlayan ve Akhisar Belediyesi Halkla İlişkiler Personeli Yalçın Dursun’un sunumunu yaptığı açılış programında ilk olarak Hayırseverler Camii İmam Hatibi Rıdvan Kutlu’nun Kur’an tilaveti ile başladı. Ardından Şeyh İsa Mahallesi Zarif Süzgün Şeyh İsa Hazretleri ve Çağlak konulu konuşmasını yaptı. Süzgün yaptığı konuşmada; “Bugün burada 556 yılını kutladığımız Çağlak Festivali’ni; Akhisar’da doğmuş ve 87 yıllık ömrünü ilim öğrenmek ve öğretmek için geçirmiş müstesna bir bilgenin sevgisine, saygısına hitaben yapıyoruz. Şeyh İsa’yı anlamak için onun hayatını tamam okumasak, bilmesek, bildiğimiz iki hususiyet bile bizleri ciltler dolusu kitap okumuş kadar ufkumuzu açıyor. Bize bıraktığı vasiyetinde çocuklarını mutlaka okutsunlar, tahsil yaptırsınlar, ama mutlaka bir zanaat öğrenmesini de asla ihmal etmesinler. Zanaat öğrenmeyi de ar etmesinler, utanmasınlar, zira diplomanın işe yaramayacağı zamanlar gelir, eğer bir zanaatı yok ise namerde muhtaç olur. Bu vasiyeti 556 yıl önce yapmış günümüzde bir çok çocuğumuz diplomalı işsizler olarak dolaşıyor. İkinci hususiyeti yaşam felsefesi anlatılır. Kanuni Sultan Süleyman, Manisa’ya süt annesini ziyarete gelir, şehzadenin şöhreti dillerde dolaşır. Padişah kendi hocasına bir Akhisar’a git de, şu Şeyh İsa nice bir hocadır, bakıver der. Padişah’ın hocası bir derviş kıyafeti ile Akhisar’a gelir. Medresenin kapısına girer, tam oturacağı sırada Şeyh İsa eliyle işaret ederek yanına gelmesini söyler. Yanına oturtur ve kulağına eğilerek, padişahımızın hocasına kapı arkasında durmak yakışmaz diyerek yanına oturtur. Şeyh İsa hocayı iki gün misafir eder. Giderken senin dergahı mahmur etsin deyince Şeyh İsa boş bulunup sakın ha diyerek gürlemiş. Sonra yine kulağına benim dergahıma eğer yıkılırsa mahmur edecekler bulunur, dedikten sonra ben devlet hazinesinden bir akçe alsam hesabını nasıl öderim, nasıl veririm der. Yine padişaha söylersen kimseye beddua etmedim ama sana ederim der ve sarılıp yolcu eder. Talebeleri kim geldiğini sorduğunda bir garip derviş deyiş geçiştirir. İşte Akhisar’da yüzyıllardır anılan ve belki daha binlerce yıl anılacak gerçek bilgesi. Yattığın yer nur olsun, 556 yıldır bunlara Çağlak Festivalini gerçek bir anlamda festivale dönüştüren sevgili başkanım Salih Hızlı’ya, başkan yardımcılarım sayım Ömer İşçi, Latif Çakmak’a, festivalin hazırlanmasında büyük emekleri geçen belediye personeline ve diğer emekleri geçenlere hepsine sonsuz teşekkürler” dedi.

FESTİVAL SADECE BİZİM İÇİN DÜŞÜNCE TARZI DEĞİL AYNI ZAMANDA YAŞAM TARZIDIR

Ardından Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı; “bugün burada Şeyh İsa Camimizde Şeyh İsa Hazretlerinin huzurunda hep birlikte festivalimizin 556.sını kutlamak üzere bir aradayız. Biliyorsunuz Şeyh İsa, bundan 556 yıl önce Kayseri’den medrese tahsili dönüşünde Çağlak mevkiinde Akhisarlılar tarafından karşılanmıştır ve Akhisarlılar 17 gün boyunca burada bilgilerini, münevverlerini, alimlerini karşılamak üzere beklemişlerdir. Akhisarlıların Şeyh İsa’ya göstermiş oldukları saygı, alimlerine göstermiş oldukları saygı onların aynı zamanda ilime, bilime ve sanata vermiş oldukları önemi göstermektedir. Bizler 556 yıldır Çağlak Festivalimizi zenginleştiriyoruz. Festivalimizle ilgili çok sözler söylüyoruz, onu kutlamaya çalışıyoruz ama bu festivalimiz ne söylersek söyleyelim onu daha fazlası bizim için daha fazla şey ifade ediyor, daha fazla anlam ifade ediyor. Dolayısıyla bizler, 556 yıldır, sürekli festivalimize sahip çıkıyoruz, sürekli festivalimizi zenginleştiriyoruz. Bu anlamda festival sadece bizim için düşünce tarzı değil aynı zamanda yaşam tarzıdır. Bizim festivalimiz, bizim türkülerimize, ninnilerimize, şiirlerimize yansımıştır. Bizim sokaklarımızda, bizim evlerimizde festivalimize ait semboller görürsünüz. Bu festival bizim için çok değerli ve anlamlıdır. Ben bugün burada Bosnalı kardeşlerimle birlikte ne kadar zengin olduğunu bir kez daha anladım. Sevgili Akhisarlılar 556 yıldır kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle ve çocuğuyla, festivaline sahip çıktılar. Bu festival sayesinde biz, Akhisar’ımıza bir çok değer ürettik. Bu festivalde ürettiğimiz değerli de sembolleştirdik.

Bir festivali 556 yıldır kutluyor olmak, hiçbir şehre nasip olmayacak büyük bir başarıdır. Burada bütün Akhisarlıları tebrik etmek, canı yürekten kutlamak gerekir. Ben 11 yıldır festivale belediye başkanı olarak şahitlik ediyorum. Bu benim için büyük bir onur, büyük bir gururdur. Ayrıca bunun için de Allah’ şükür ediyor, hamd ediyorum. İyi ki bu kentimizin bu şehrimizin hepimize ait olan bu değerleri var ve bizler hep birlikte bu şehirde barış içerisinde, kardeşçe yeni değerler üreterek şehrimizi zenginleştirerek yol almaya devam ediyoruz

Buradan misafirimiz olan Bosnalı kardeşlerimize tekrar hoş geldiniz diyorum. Bizim Çağlak Festivalimizin kardeş festivali olan Ayvaz Dede Şenlikleri de Bosna’da kutlanıyor. Ayvaz Dede ve Şeyh İsa Hazretleri iki çağdaştırlar, aynı çağda yaşamışlar. Ayvaz Dede bizim buradan Yatağan Mahallemizden oraya gitmiş ve orada çok önemli değerler üretmiştir. O da bizim için çok değerli ve anlamlıdır. Ne mutlu ki biz damarı da yakaladık ve Bosnalı kardeşlerimiz ile birlikte festivalimizi zenginleştiriyoruz. Onlar şimdi bizim misafirimiz, inşallah bizler de Haziran ayı içerisinde onların misafiri olacağız. Bosna köprümüz bundan sonra Akhisar ve Dünya var oldukça devam edecektir. Öyle zannediyorum ki bizden sonrakiler de bu köprüyü devam ettirecektir” dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmasında; “Çağlak Festivalinin 556. Yılında sizlerle bu güzel vesileyi paylaşmaktan duyduğum memnuniyeti mutluluğu ifade ediyorum. Akhisar gerçekten kutlu bir yer, özel bir yer, derinlikli bir yer. Hangi sokağını kaldırsanız, hangi kapağı açsanız arkasında bir derinlik, bir maneviyat, bir manevi boyut, bir özel durum görüyorsunuz. İşte burada Çağlak mevkiinde, Şeyh İsa Mahallesinde; Şeyh İsa diye bir vaktiyle hayatını kutlu yaşamış bir insanın hatırasına 556 yıldır bir kısım etkinlikler düzenleniyor, anılıyor, hatırlanıyor, yaşatılıyor, anlatılıyor, her şeyden önemlisi; düşünün bir insan hayatını yaşıyor. Doğuyor, yaşıyor ve ölüyor ve hayatının bir kısım meşguliyetleri oluyor, bir kısım başarıları oluyor. Hepimiz de bunu yaptık, yaşıyoruz. Netice itibari ile bir şekilde hayatımızı geçiyoruz. Ama bir insan düşünün ki kendisinden 556 yıl sonra bile hatırlanıyor ve kendisinden çeşitli boyutlarda fayda olunuyor. Böyle bir yaşam, böyle bir hayat, yani hayatını bu topraklarda doğmuş büyümüş ve yaşamış, bu topraklarda iz bırakmış bir insan. Öyle yaşamış ki hayatında kendisinden fayda bekleyenler olduğu gibi ölümünden 556 yıl sonra bile hala bizlerin beklentisi var. Bu nasıl bir hayat, bu nasıl bir yaşayış, nasıl bir başarı, nasıl bir durum. Umarım cenabı Allah her birimize böyle kutlu yaşamlar nasip eder, iz bırakmak nasip eder” dedi.

Bosna Hersek’den gelen Elçi İbrahim Paşa Medresesi öğrencileri ilahi dinletisi yapıldı. Akhisar İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı’nın duasının ardından ikramlara geçildi ve açılış programı son buldu.

Şeyh İsa Kimdir?

Şeyh İsa Hazretleri Bursa’da Medrese Eğitimini tamamladıktan sonra, Tasavvuf Eğitimi için Ankara2ya Hacı Bayram Hazretleri’nin yanına giderler. Buradan Akhisar’a gelen Şeyh İsa Hazretleri, Akhisar’da verdiği derslerin ardından, kendinde gördüğü eksiklikleri tamamlamak üzere Kayseri’ye Şeyh Kasım’ın yanına gider. Şeyh Hazretleri 1459 yılında Kayseri’den Akhisar’a dönerken, Akhisar halkı tarafından Çağlak Mevkiinde karşılanır. Şeyh Hazretlerinin Çağlak Mevkiinde beklenmesi 17 gün sürer. Bu bekleme anında çeşitli oyunlar oynanır. Kazanlarda çeşitli yemekler yapılır ve bu olay artık bir şölene dönüşür. Ve Akhisarlı için bu bayramdır artık. Çağlak Şenlikleri bu muhterem alimin adına ve saygısına yapılmaktadır.



556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı
556. Çağlak Festivali Başladı

  • Yorumlar 14
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.