• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Manisa 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

551. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Sona Erdi

Okunma Sayısı: 6145
551. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Sona Erdi
551. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri bir haftalık etkinliği sona erdi. Çağlak Mevkiinde Şeyh İsa' nın Akhisar'a geliş öyküsü canlandırılmasının ardından cirit atışları ve güreş programları düzenlendi.

551. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Sona Erdi
Akhisar (Kenan MOLLA)

551. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri bir haftalık etkinliği sona erdi. Çağlak Mevkiinde Şeyh İsa' nın Akhisar'a geliş öyküsü canlandırılmasının ardından cirit atışları ve güreş programları düzenlendi.

Manisa Milletvekili Recai Berber, bir gün önce konser veren ünlü sanatçı Mustafa Ceceli' nin de katıldığı canlandırma programının ardından festivale özel keşkek karılması yapıldı. Keşkek dağıtımlarının ardından Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zarif Süzgün söz aldı. Hüsamettin Ebedali' nin sunuculuğunu yaptığı program Şehy İsa Mahalle Muhtarı Süzgün yaptığı konuşmada “Bu gün 551 yılını dolduran Çağlak şenlikleri için buradayız. Sanki birkaç yıl öncesini söyler gibiyiz. Oysa bu geçen yıllar içinde ne devletler. Yıkılmış yok olmuş nice yeni devletler kurulmuş. Dünya nüfusu aşağı yukarı 10 defa değişmiş. Amma Akhisar halkı kuşaklar değişse de çağlakta yine bir bayram günü kutlamakta.

İşte yine Şeyhisa hazretleri bu yoldan gelecek. Biz yine onu bağrımıza basacağız. Bu 551 yıl içerisinde Çağlak şenliklerinde nice iz bırakan insanlar gelmiş. Geçmiş. Bazıları. Unutulmuş. Bazıları. Dün gibi hatırlanır. Çağlak/ın babası sayılan Ümmet hocadır. O hiç unutulmaz. Ümmet hoca günler önce hazırlıklara başlar halktan topladığı yardımları kazanlar kurarak pişirir halka dağıtırdı; halkın eğlenmesi için var gücüyle çalışırdı. Akhisar halkı ümmet hocaya çok saygı gösterir amma ona zaman zaman takılmadan edemezdi. Mesela bir çağlak günü sabahtan.güzel olan hava birden bozar şiddetli bir yağmur yağar herkes biryerlere sığınır amma ıslanmaktan kurtulamaz.. Bunu fırsat bilenler ümmet hocayı kızdırmak için bir mani uydururlar. Çağlak yolları çamur oldu baklavalar hamur oldu. Ümmet hoca gavur oldu.

Benim hatırladığım dönemde Akhisar'da sosyal hayat diye bir şey yoktu. Her Çağlak sonrası giyilen kıyafetlerden; hediye alınmadı diye bozulan nişanlardan; yeni yavuklulardan; hangi kızın oturduğu yerden geçen delikanlıların sayısından. Yapılan dedikodular yıl boyu devam ederdi. Halk kışın evlerde yazın tütün tarlalarında bunlarla vakit geçirir yeni çağlak beklenirdi.

Çağlak hatıralarından konu açılınca bahsetmeden geçemeyeceğim.. Bizim mahallede oturan Amerikan Ahmet isminde bir ağabeyiniz vardı. Bu kişi benim yaşlarımda olanlar bilir. Bir olayı anlatırken çok abartarak söylerdi. Fakat herkes yalan olduğunu bilerek onu dinlerdi. O zaman çağlakta uçurtma uçurmak mutlaktı. Büyük küçük mutlaka uçurtma uçururdu. Hatta bazen uçurtmanın kuyruğuna jilet takarak rakibinin uçurtmasını düşürürdü. İşte her çağlakta Amerikan Ahmet mutlaka akıllara sığmayan uçurtmalar yapardı. Bir çağlakta yaptığı uçurtma o kadar büyüktü ki Tam kırk at arabası ile Çağlağa getirir, sonra uçurur. Öyle uçururki. İstanbul birden karanlığa gömülür. Çünkü Ahmet'in uçurtması güneşi kapatmıştır. Herkes sağa sola korkuyla kaçışır. Amma vali hemen anlar. Akhisar'da Çağlak var. Bu bizim Ahmed' in işidir deyip telefona sarılır aman Ahmet ne olur uçurtmanı indir yoksa halk korkudan ölecek diye yalvarır. Amma Ahmet inat eder sen bizim Çağlağa gelmezsen indirmem der. Nihayet kaymakam araya girer gelecek yıl için validen söz alınır. Ahmet uçurtmasını indirir.

Bu vesile ile geçmiş senelerden. Buranın aşığı olmuş insanlardan bahsettik. Hepsinin ruhları şad olsun. nice 551 seneler gelecek kuşaklarımızın olsun.

Bu gün burada Akhisar'a ilk geldiği yıldan beri her zaman yanımızda olan, her etkinliğimize koşarak gelen sevgili kaymakamıma, sevgili belediye başkanıma başkan yardımcılarıma değerli protokole, vefalı Akhisar halkına bu şenliklerin hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Bir dahaki çağlakta buluşmayı diliyorum” dedi.

551 yıldır festivale sahip çıkmanın gururunu yaşadıklarını belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “bu festivalin Akhisar için öneminin altını çizmek gerekiyor. 551 yıldır hep birlikte bu festivale sahip çıkıyoruz. Bu festivalde bize ait hemen hemen her şey var. bu festival nezdinde biz Akhisar'ın tarihini tekrar yaşıyoruz. Burada sanırım en önemli şey 551 yıldır kutlaya geldiğimiz bu festival Akhisar için ne kadar önemli ise bunu çocuklarımıza fark ettirmemiz gerekiyor, her yıl da söylediğimiz konu budur. Kuşaktan kuşağa hepimizden bir şeyler olan bu festivali çocuklarımıza aktarmamız gerekiyor. Bu festival içerisinde bizlere ait Akhisarımıza ait çok güzel örnekler var. Akhisarımızın ne kadar büyük bir kent olduğu nasıl birbiri içerisinde dayanışan kent olduğunu hep birlikte hissediyoruz festivalde” dedi.

Çağlak festivali törenine katılan Manisa Milletvekili Recai Berber “Şeyh isa gibi Anadoluda bulunan Akhisar gibi güzel şehirleri bizlere bırakan ecdadımıza ne kadar teşekkür etsek onların haklarını ödeyemeyiz. Dolayısıyla onları bu şekilde hayırla yad etmek onların geleneklerini yaşatmak, onları gelecek nesillere en iyi şekilde miras olarak bırakmak bizlerin boynumuzun borcudur. Bu işi de en iyi şekilde Akhisarımızda 6 yıldır yapan belediye başkanımıza ve değerli organizatörlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Bedava Somuncu Baba Sebil Ekmeği Dağıtıldı

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı ve Somuncu Baba Aylık İlim Kültür ve Edebiyat Dergisinin ortaklaşa düzenlediği ücretsiz sebil ekmek dağıtımını protokol üyeleri yaptı.

Konuşmaların ardından Akhisar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterileri izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Festivalin son bölümünde cirit ve güreş atışlarına geçildi.

Bir çok çeşitli kategorilerde düzenlenen Güreş müsabakalarının sonunda dereceye girenler ise şöyle;

Minik-1 boylarda; birinci Muhammed Ali Açıkgöz, ikinci Sedat Çiçek, Üçüncülüğü ise Tayfun Çoban ve Abdullah Başer paylaştılar.

Minik-2 boylarda; birinci Ahmet Çoban, ikinci Ali Gencer, üçüncülüğü ise Ahmet Eski ve İlyas Başyiğit paylaştılar.

Minik-3 kategorisinde; birinci Emirhan Ergin, ikinci Furkan Sezer, üçüncülüğü ise Süleyman Başer ve Alican Açıkbaş paylaştılar.

Deste-1 Küçük kategorisinde; birinci Şahin Karaca, ikinci Refik Öner, üçüncülüğü ise M. Ali Mızgır ve Mürsel Nur paylaştılar.

Deste-2 Orta Kategorisinde; birinci Berat Pehlivanoğlu, ikinci Uğur Taşdan, üçüncülüğü ise Fazlı Karabodur ve Osman Çokbilen paylaştılar.

Küçük Orta Büyük Boy Kategorisinde; birinci Eyüp Kıyı, ikinci Mehmet Koca, üçüncülüğü ise Yusuf Tatlı ile Resul Tarı paylaştılar.

Büyük Orta Kategorisinde; birinci Onur Şener, ikinci Yaşar Öztürk, üçüncülüğü ise Muhammet Güvay ile İbrahim Katkı paylaştılar.

Başaltı Kategorisinde; birinci Mehmet Sert, ikinci Mustafa Koca ve üçüncülüğü ise Ahmet Arıcı ile Hasan Ergin paylaştılar.

Akhisar Belediyespor Güreş Antrenörü Şahin Koca tarafından organizatörlüğü yapılan Güreş yarışmaları sonunda dereceye girenlere madalyaları ile derecesine göre kazandığı nakit para ödülleri takdim edildi.

 









































































































 

  • Yorumlar 4
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.