• BIST 9524.59
  • Altın 2488.161
  • Dolar 32.533
  • Euro 34.6453
  • Manisa 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • 23 Nisan Programı Belli Oldu
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor Konulu Konferans
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumu Kursları
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Başladı

Okunma Sayısı: 6494
550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Başladı
Akhisar 550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Manisa valisi  Celalettin Güvenç tarafından açıldı. Akhisar Yeni Belediye önünde düzenlenen tören saat 16:30'da başladı.

550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Başladı
Akhisar: (Kenan MOLLA)

Akhisar 550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri Manisa valisi  Celalettin Güvenç tarafından açıldı. Akhisar Yeni Belediye önünde düzenlenen tören saat 16:30'da başladı. Sunuculuğunu Naime Simsaroğlu'nun yaptığı, Manisa Şehzadeler Mehteran takımı, Mehteran Başı Süleyman Altuğ yönetiminde Mehter marşlarından sonra Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Akhisar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Ege yöresinin Zeybek oyunları sergilediler. Manisa Valisi Celalettin Güvenç 550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri açılışını yaptıktan sonra, standların gezdiler.

550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri töreninde konuşan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı;”bu gün burada tarihine sahip çıkmış ve onu 550. kez sizlerle birlikte şenlendirmenin onurunu yaşıyorum. Bu festivale özünü katan Akhisarlı kendi içinizden biri Şeyh İsa bizim için bilge'nin, barışın inancın simgesi olmuştur. Bu mesaj sizlerin gayretleriyle tüm insanlara ulaşmaktadır. Çağlak festivalimiz yaşamı değiştiren, yaşamı ören ve yaşanır kılan bilge'liğe duyulan bir sevgi, bir hayranlıktır. Bu bilge'liğin aydınlık yüzü Şeyhisa'da gören Akhisarlılar bu yaşatmak için Şeyhisa'ya ve Çağlak'a sahip çıkmaktadır. Bir süredir Çağlak Festivali ile anılan festivalimiz kutsal bir meyve sayılan ve kent kimliğimize yakışan meyveyle zeytin ile beraber anıyoruz. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri olarak Akhisarlı Şeyhisa'nın Ayvaz dedenin başlattığı ilim kültür sanat merkezinin modern yeniliğinin bu günkü temsilcileri, sanatçılarımızla bilim adamlarımızla, bürokratlarımızla ve tüm varlıklarıyla yanımızda olan sevgili Akhisarlılarla birlikte kutlamaktan dolayı çok mutluyum. Bizi varlıklarıyla onurlandıran hepinize buradan şükranlarımı sunuyorum. Festivalimizin güzel geçmesi dileğiyle hepinize sevgi saygılarımı sunuyorum” dedi.

Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, “ 550.sini kutladığımız Çağlak Festivali ve Zeytin Şeklilerini etkinliklerinde değişik faaliyetlerle yürütülüyor. Binlerce vatandaşımız bir hafta süren etkinliklerde yer almakta. 550. yıl önce bu şenliklerin başlamasına vesile olan Şeyhisa, aynı zamanda mahalle ve Cami olarak yaşatılmaktadır. Osmanlı döneminde gerek ülkenin kalkınmasında ekonomik olarak diğer devletler arasında ilerde olma, açısından diğer faaliyetler yapılırken bir yandan da manevi boyutta toplumun önderleri sayılabilecek, Yunus Emreler, Mevlanalar,  hacı Bektaşi Veliler gibi bir çoğumuzun bildiği kimseler yanında Şeyhisa'lar ve her gölgede, her yörede toplun nazarında itibar gören manevi önder olarak bakabilen insanlarda olmuş. Yıllarca Akhisar dışında eğitimini tamamlamış, Şeyhisa'nın Çağlak mevkiinde karşılanmasıyla bu başlayan  gelenek yüz yıllar boyunca günümüze taşınmış, ve son dönemlerde de Belediyemiz marifetiyle de değişik etkinliklerle yürütülüyor. Toplumların sadece maddi olarak gelişmesi, ekonomik olarak refaha ulaşması yanında onları manevi olarak ta ileriye götürecek tek yürek olarak, millet olarak tek ideal hedefinde kilitleyecek kişilere güçlere ihtiyaç var. İşte o dönemde Şeyhisa bu güç olarak kişi olarak milletin kalbinde yer almış ve gerek bulunduğu bölgede gerekse çevrede toplumun kanat önderi haline gelmiş. Bizde 70 milyon Türkiye vatandaşı olarak milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, çağın gerektirdiği teknolojiye bilgi birikimine sahip olarak tek bilek, tek yürek olursak gelecek yıllar gelecek günler ülkemiz açısından da birey olarak, bizlerin açısından da daha güzel olur. Eğitim için memleketinden ayrılıp yıllarca eğitim gören Şeyhisa bu gün anılıyorsa adına şenlikler düzenleniyorsa bu eğitime olan, bilime olan önemim gereği olarak düşünüyorum. 550 yıl önce gerçekleşen bu olay bu yerleşim biriminde bir panayır, festival, eğlence gibi bu günlere kadar gelmiştir. Festival şenliklerinde başta belediye başkanı ve personelini, katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.” dedi.  

            Manisa Milletvekili Recai Berber;” Böyle güzel bir günde bende Akhisar'da olmaktan çok mutluyum. 550. yılı Çağlak festivalinin kutlanması  gerçekten özellikle belediyemizce sergilenmesi bize gurur veriyor. Bundan 30-40 yıl öncesi böyle yöresel yerel değerlerin Avrupa ülkelerine ve başka ülkelerine gittiğimizde ne kadar titizlikle korunduğunu, çağdaş bir şekilde yaşatıldığını görünce hep kıskanırdık, gıptayla izlerdik. Daha nice 500 yıllara taşımak gerçekten gurur verici bir olay, onun için öncelikle Belediye Başkanı Salih Hızlı'yı ve bu organizasyona destek verenleri kutluyorum. Bu güzel festivalin ve özellikle bu milletin ürettiği, ama hiçbir zaman tarihte bırakmadığı uluslar arası evrensel hale getirdiği bu değerlerini ve bu değerleriyle Şeyhisa gibi pek çok yörede bu milletin tarihine mal olmuş değerleri var. Bu etkinliklerin devamını diliyorum daha da zenginleşmesini, daha da başarılkı olmasını diliyorum” dedi.            

            Manisa Valisi Celalettin Güvenç;” Sevgili  Akhisarlılar festivaliniz kutlu olsun. Büyük olmak, marka olmak böyle 550 yıllık geleneklere sahip olmak lazım, kurumsallaşmak lazım, ilerlemek lazım. Çok şükür Akhisar'ın böyle bir festivali var, nesillere devreden bir geleneği var. Geçen yıl görevce başladığım gün festivale katılmıştım açılış coşkunuzu paylaşmıştım. Bu günde aynı coşkuyu yaşamak için başkanın daveti üzerine bütün programlarımı kestik buraya geldik. Hayırlı uğurlu olsun, inşallah iş dünyamıza katkı sağlayacaktır. Gönüllerimizin ferahlamasına sebep olacaktır. Bunların önemimi bilmemiz lazım,  biliyoruz ki 550 senedir festivali devam ettiriyoruz, 550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Açılışlar yapıldı

            Vatandaşların ve protokolünde katıldığı 550. Çağlak Festivali ve Zeytin Şenlikleri kurdelesi kesilerek açılış yapıldı. Şehit yüzbaşı Necdi Şentürk Merkez park içinde açılan  stand gezisi  ile bir takım açılışlar yapıldı.

Açılış grubuna katılan heyet daha sonra Ebru Sanatçıları Hülya Arıca Çap ve Yasemin Akçay ile Kaligrafi Sanatçısı Sadettin Koç' un eserlerinden oluşan sergi açılışı yapıldı. Burada heyete bir gösteri yapan Ebru Sanatçısı Hülya Arıca Çap bir Ebru örneği sergiledi.

Heyet Daha sonra Akhisar Kayhan Ergun Endüstri Meslek Lisesi, Zeynep Gülin Öngör Teknik ve Meslek Lisesi ile Pratik Kız Sanat Okulu sergileri açılışı yapıldı ve öğrencilerin el becerilerinden oluşan sergi gezildi.

Şeyh İsa Cami Programı

Festival daha sonra Manisa Mehterenler Grubunun da katımı ile Şeyh İse Camisi içerisinde devam etti. Burada söz alan Şeyh İsa Muhtarı Zarif Süzgün “Çağlak Anadolu' nun hemen her yerinde kutlanan bahar bayramına benzese de Akhisar' da kutlananın çok ayrı ve özel nedeni vardır. Bu sadece bahar bayramı değildir. Akhisar' da doğmuş zamanın en büyük alimlerinden biri olan Şeyhisa Hazretleri tahsilini tamamlayıp Akhisar' a gelişini haber alan halkın şehirlisi, köylüsü, erkeği, kadını, Çağlak deresi mevkiinde toplanıp tam 17 gün beklemişlerdir. Bu kavuşma bayram tarihidir artık. Bu gün 550. yılını kutladığımız Çağlak şenlikleri, vefalı Akhisar halkının bir bilim adamına nasıl saygı gösterileceğini öğreten bir örnektir. Her Çağlak festivalinde aynı duyguları yaşayanları kutluyorum” dedi.

Söyleşi ve Müzik Programları

Festivali ilk söyleşi programında ise Araştırmacı yazar İsmail Aydın tarafından ele alınan “Tarihten Getirdiklerimiz; Şeyh İsa ve Çağlak” adlı söyleşi Belediye Sinema Salonunda yapıldı. Gece programında ise Yöresel Esintiler programında Akhisar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösterileri Şehit Necdi Şentürk Parkı içerisinde yapıldı. Pop Sanatçısı Bora Gencer' in minik konseri ise büyük ilgi gördü.

 































































































 

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.