• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Manisa 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Solıdworks Bilen Eleman Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • Kayalı Akaryakıta Bay ve Bayan Ön Saha Personeli Aranıyor
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Gıda Mühendisi Ön Muhasebe ve İşçi Aranıyor
  • Beden İşçisi Aranıyor
  • Fabrikanın Üretim Bölümünde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Kasiyer Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

32 yıllık başkan Geriter, yeniden seçildiği kongrede hükümete ver yansın etti

Okunma Sayısı: 4950
32 yıllık başkan Geriter, yeniden seçildiği kongrede hükümete ver yansın etti
54 bin esnaf ve sanatkarın üye olduğu 92 odanın bulunduğu Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) 28. Olağan Genel Kurulu’nda 32 yılı aşkın süredir başkanlık görevini sürdüren Hasan Geriter yeniden başkan seçildi.

32 yıllık başkan Geriter, yeniden seçildiği kongrede hükümete ver yansın etti
Ahmet ÜNSAL/Manisa

54 bin esnaf ve sanatkarın üye olduğu 92 odanın bulunduğu Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) 28. Olağan Genel Kurulu’nda 32 yılı aşkın süredir başkanlık görevini sürdüren Hasan Geriter yeniden başkan seçildi.

  Binlerce esnafın kayıtlı olduğu Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Birliği genel kurulu şehirdeki 5 yıldızlı   Anemon Hotel’inde  gerçekleşti.

   Genel kurula Manisa Vali Yardımcısı Abdullah Yılmaz, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel,CHP Yunusemre ilçe Başkanı Yalçın Arcak,Kızılay Derneği Başkanı Atilla Efendioğlu katıldı.

TÜM DAVETLİLER KONRE SALONUNA DAMAK HALAYI İLE GİRDİ

 Genel kurulu öncesi milletvekilleri, başkanlar ve davetliler Akhisar Bando takımı eşliğinde oynadı.  Divan başkanlığına Salihli Kunduracılar Odası Başkanı Celil Şenal  seçilirken, divan başkan yardımcılığına Manisa Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Akgül, katip üyeliğe Manisa Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin, Manisa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Karaağaç, Akhisar Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Çakar seçildi.

AKP’Lİ KIVIRCIK;ESNAFIN SORUNLARIYLA İLİGİLİ PEMPBE TABLO ÇİZDİ

CHP Lİ BAKIRLIOĞLU İSE ESNAFIN SORUNLARINI ÇÖZECEK SİYASİ İRADE SİYASİ ORTADA YOK DEDİ

Genel Kurulda Ak Parti Manisa Milletvekili Semra Kıvırcık ülkenin ekonomi gündemiyle ilgili pembe tablo çizdiği konuşmasında “Ülkemiz diğer dünya ülkeleri gibi zor süreçten geçiyor olmasına karşın vatandaşını ve esnafını rahatlatan tedbirleri her daim hayata geçirmiştir.” dedi.

     Ak Parti Milletvekili Kıvırcıktan sonra konuşan CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu ise “Hiç unutmuyorum 4 yıl öncede buradaki kongreye katıldığımda esnafın başkanı Geriter dağ gibi sorunlardan söz etti.Ancak bugün gelinen noktada bırakın o an gündeme getiren sorunların çözülmesini onların üzerine binlercesi yüklendi.Esnafın çözümü çözülemeyecek bir sorun değil önemli olan o sorunları çözebilecek siyasi güçlü irade gerekir.Bugün için o güçlü siyasi iradeyi göremiyoruz.Esnafın çözümünde olması gereken tek yol var oda acilen Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır”

 “ESNAF VE SANATKÂR GÜLERSE TÜRKİYE GÜLER GÜNLERİNİ ÖZLÜYORUZ”

MESOB Başkanı Hasan Geriter genel kurula katılan herkese teşekkür etti, hayatını kaybeden esnafları andı. Geriter,

    “Bugün ne güzel bir tesadüf ki; iki güzel günü bir arada yaşıyoruz.Teşkilatımızın bayramı olan genel kurulumuzla birlikte, değeri biçilemeyen, başımızın tacı, dünyanın en güzel ve en özel varlıkları, annelerimizin günü bugün. Biz esnaf ve sanatkârlar; Meslek Ahlakı dendiğinde ilk akla gelen Ahi Evran-ı Veli’nin torunlarıyız. Ülke ekonomisinin belkemiğini oluşturuyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlar; halk ile devlet, üretici ile tüketici, emek ile sermaye arasında barışık bir iş ortamı yaratıyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlar; emekle güzelleşen hayatları, ekonominin temel taşlarını gelenekten geleceğe taşıyoruz. Biz esnaf ve sanatkârlar; hayatı her gün azimle, ellerimiz, aklımız ve yüreğimizle kuruyoruz. Esnaf ve sanatkâr için, halka hizmet demek, Hakka hizmet demektir. Sağlıklı, özgün ve rengârenk mahalleler, yerel ekonomiler bizimle var. Esnaf ve Sanatkâr; Türkiye’nin gururla dolu geçmişi, aydınlık geleceğidir. Hayata dokunduğumuz her anda, emeğiyle, alın teriyle, lokmamızı lezzetlendiren esnafın hakkı vardır. Bu güzide teşkilatın yöneticileri olarak bizlerin tüm çabası; ödenmez haklarını ödeyebilmek için, esnaf ve sanatkârımızın yüzünün gülmesi için. Çünkü slogan haline getirdiğimiz gibi: esnaf ve sanatkâr gülerse Türkiye güler” dedi.

“8 ODA BAŞKANI YENİ İSİMLERDEN OLUŞTU”

Oda seçimlerinin 1Ocak’ta başladığını ifade eden Geriter,

   “1 Ocak 2022 tarihinde Turgutlu Fırıncılar Odamızla başladığımız genel kurullarımız, 30 Mart 2022 de Gördes Şoförler Odamızın genel kuruluyla tamamlandı. Bu süre içinde 92 odamız da, Manisa’mıza yakışan, Türkiye’ye örnek olacak demokratik ortamlarda genel kurullarını gerçekleştirdiler. 36 Başkanımız tek liste ile seçimlere girdi ve yeniden başkan seçildi.  56 Başkanımız ise karşılarına çıkan adaylarla hizmet yarışına girerek demokratik bir seçim mücadelesi verdiler. Bu mücadele sonucunda 8 odamızın başkanı değişti. 11 Başkanımız yeni dönemde aday olmadı. Onların yerine yeni arkadaşlarımız, girdikleri seçim mücadelelerini üyelerinin takdirleriyle kazandılar. Böylece, 19 yeni arkadaşımız başkan olarak aramıza katılmış oldu. Ben hepsine, yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte tekrar başarılar diliyorum. Esnaf ve sanatkâr sayısı olarak Türkiye’nin sekizinci, oda sayısı itibariyle ise beşinci büyük birliğiyiz.  Bu itibariyle, 28. Olağan genel kurulumuzu 92 oda ve bu odalara üye yaklaşık 54 bin aktif ve toplamda 200 bini aşan esnaf ve sanatkârla ve Türkiye esnaf ve sanatkârının yüzde 2,5 ‘unu temsil gücüyle gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“TAKSİTLE VEYA KREDİYLE MİNİBÜSÜNÜ YENİLEYEN SERVİSÇİLERİMİZ DURAKLARA MAHKÛM KALDI.”

Covid 19’un bütün dünyayı etkisi altına aldığını belirten Geriter,

   “Yeni sistemin yürürlüğe girmesinin üzerinden henüz 1,5 yıl geçmişken, dünya ve insanlık yüzyılı aşkın bir süre sonra yeniden, mevcut nesillerin algılamakta zorlandığı, COVİD-19 adı verilen küresel bir salgın ile karşılaştı. Salgın adeta ekonomiyi ve hayatı durdurdu. Başlangıçta normal olarak, sağlık ve insan hayatı ön plana çıkarıldı. Ancak, zamanla duran ekonominin de insan hayatı ve psikolojik sağlığı açısından önemli olduğu anlaşıldı.  Artan belirsizlik ve riskler hem ekonomiye hem de geleceğe ilişkin algıları kötüleştirdi. Bu öngörülemeyen salgın esnaf ve sanatkârlarımızı adeta vurguna uğrattı. Taksitle veya krediyle minibüsünü yenileyen servisçilerimiz duraklara mahkûm kalan taksicilerimiz ve boş gidip-gelen minibüsçülerimiz. Malları elinde kalan kitapçı ve kırtasiyecilerimiz. Kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen büfeci ve kantincilerimiz. Gelirinin büyük bir bölümünü kira için, çalıştırdığı personel için kullanan kahvehane, kafeterya, lokanta ve restoran işletmecilerimiz,  ekmeğini çıkaramayan berber ve kuaförlerimiz, satışları neredeyse sıfırlanan çiçekçilerimiz,  Ve daha çok sayıda esnaf ve sanatkârlık faaliyetlerimiz; ya durdu ya da çok çok yavaşladı. Binlerce esnaf-sanatkâr ve çalışanları mağdur oldu. Özellikle salgının ilk aylarında, gece yarısı yayınlanan İçişleri Bakanlığı Genelgeleri ile getirilen kısıtlamalar ve muafiyetler, esnaf ve sanatkârlarımızda kafa karışıklığı ve paniğe sebep oldu.  Kafa karışıklığı ve panik sadece esnaf ve sanatkârlarımızda değil il ve ilçelerimizdeki kamu yöneticileri ve kolluk kuvvetlerinde de had safhadaydı. Her meslek grubunda, her ilçede hatta neredeyse her köy, kasaba ve mahallede birbirinden farklı uygulamalar yapıldığı görüldü. Esnaf ve sanatkarımızın bu kaos ortamından en az hasarla çıkabilmeleri için bizim tespit ettiğimiz ve sizlerden gelen sorunların tamamını Valiliğimiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Kaymakamlarımıza süratle ilettik” dedi.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI BOZUK GİDEN EKONOMİNİN BENZİNİ OLDU”

Rusya-Ukrayna savışına değinen Geriter,

 “24 Şubat 2022 tarihinde, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa’daki en büyük savaş operasyonu olduğu ilan edilen Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Türkiye gerek Rusya ve Ukrayna ile olan ticari ve siyasi ilişkileri gerekse bir NATO üyesi olarak Batı ile ilişkilerinden dolayı bölgedeki krizde kilit aktör konumunda. Bölgedeki gerginlik Türkiye'nin ekonomisini, bölgesel güvenliğini ve Batı ile ilişkilerini ciddi oranda etkiliyor. Rusya-Ukrayna savaşı bozuk giden ekonominin benzini oldu Tüm bu gelişmelerin; devletimiz, milletimiz ve esnaf ve sanatkârlarımız için en hayırlı şekilde sonuçlanmasını temenni ediyorum” dedi.

“ESNAF ELEKTRİK-AKARYAKIT ZAMLARINA BIRAKIN YETİŞMEYİ KAPISINA BORÇLA KİLİT VURUYOR”

Çözüm bekleyen sorunlardan bahseden Geriter, “Vergisini ve borçlarını düzenli ödeyen esnaf ve sanatkârlar için indirimler sağlanmasını ve teşvike dayalı Kanunlar çıkarılmasını bekliyoruz. Esnafa devlet tarafından verilen kredi destelerinin “kara liste” bahanesiyle engellenmemesi gerekir. Bir an önce etkin sicil affı çıkarılmalı ve esnaf bankaların keyfine bırakılmamalı.Mutlaka bankaların yeni çıkarılacak olan sicil affına uymaları sağlanmalı. Esnafımızın artık ticari hayatta haksızlıklara karşı ayakta duracak hali kalmadı. Bir dükkân ve on binlerce şubede, onlarca esnafın işini yapan zincir marketlerin açılış-kapanış saatlerine ve sattıkları ürünlere kural getirilmeli. 2 milyonu aşkın esnafımız, taslak halinde mecliste bekleyen Perakende Yasasını bekliyor.Ekmeği bakkal ve fırıncı, kırtasiye ürünlerini kırtasiyeci, sebze meyveyi manav, eti-tavuğu kasap, hediyelik eşyayı zücaciyeci esnafı satmalı. Zincir marketin içerisinde lokanta, fırın, pastane gibi yerler de mevcut. Bu yerler bir fırıncı esnafı ya da lokantacı esnafı gibi denetimlerden geçmiyor, belirlenen belgeleri almıyor, ayrı bir işletme gibi çalışmıyor.  Bu haksız rekabet ortamını tetikleyen durumların son bulması için yasa bir an önce çıkmalı ve bu adaletsizlik esnaf açısından son bulmalı. SSK’lılar 7 bin 200 prim gününü doldurup emekli olabiliyorken, esnafımızın 9 bin günü doldurması gerekiyor.  Gecesi, gündüzü, tatili, bayramı, özel günü ya da hafta sonu izni olmayan esnafımızın SSK emekli prim günü ile arasında neredeyse 5 yıl var.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 3600 ek gösterge ile kamudaki düzenlemeler için çalışmaları gündeme tekrar almış ve bu konuda çalışma yaparken, esnafımızın da sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar unutulmamalı. 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan, o dönemde BAĞ-KUR’a kaydını yaptırmadığı için emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekli olamayan esnaf için BAĞ-KUR düzenlemesine gidilmesi sosyal güvenlik açısından anayasal bir haktır. Bu nedenle yeniden geriye dönük borçlanma fırsatı tanınmalıdır.  2000 yılından önce emekli olanlar ile sonrasında emekli olanlar arasında maaşlarında büyük fark var. Koşullar ve çalışma süreleri aynı olmasına rağmen bu düzen adaletsizliğe neden oluyor.  Uzun süredir mecliste çıkması beklenen İntibak Yasası zaman kaybedilmeden sonuçlandırılmalıdır. Emeklilerde de, kamuda da, esnafta da sosyal güvenlik noktasında değişmesi gereken konular var. Bu nedenle her kesimde adaleti sağlamak için zaman kaybedilmeden intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Ayrıca, emekli olmak için sigortalı olma süresini dolduran ve prim ödeme yükümlülüğünü yerine getirip yaş haddinden bekleyenler sağlık hizmetinden faydalanamıyor. Bu yüzden çok sayıda esnafımız ile aileleri de mağduriyet yaşıyor. Başta esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere emekli olma koşullarını sağlayan ancak yaşa takılanların sağlık hizmetinden faydalanabilmesinin önü açılmalıdır. Öte yandan esnaf ve sanatkârlarımıza sadece yatarak tedavilerinde değil, rapora dayanan hastalık ve ayakta tedavilerinde de geçici iş göremezlik ödeneği verilmelidir. Temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indiriminin etkili olması için öncelikle bu ürünlerin maliyetleri düşürülmeli.  Meyve, sebze, balık ya da peynir, yağ gibi diğer gıda ürünleri işlendikten, üretildikten veya tarladan çıktıktan sonra işçilik, ambalajlama, işletme giderleri, komisyoncular, nakliye, KDV derken esnafın tezgâhına en az 3-5 kat artmış olarak geliyor. Elektrik, doğalgaz, akaryakıtta meydana gelen zamlar önce çiftçiye, üreticiye, sonra esnafa, esnaftan da halka olumsuz yansıyor. Esnaf elektrik-akaryakıt zamlarına bırakın yetişmeyi kapısına borçla kilit vuruyor. Gelişmiş ülkelerin en temel özelliklerinden biri tüketici haklarını korumaktır. Tüketicinin ve onunla birlikte esnafın kazancını olumsuz etkileyen gıda fiyatlarının düşmesi için özellikle akaryakıt başta olmak üzere maliyetler düşürülmeli. Çünkü en çok akaryakıt fiyatları, köprü ve yol geçiş ücretleri taşıma maliyetini artırıyor. Girdi maliyetleri ne kadar düşerse tezgâhlar o kadar rahatlar.  Esnafımızın en önemli gider kalemlerinden birisi elektrik faturaları.  1 Mart’tan itibaren uygulamaya geçirilen 900 Kwh sınır ile kademeli tarifenin yansımaları esnaf nezdinde olumlu olmadı. Fırınları, dolapları, buzlukları, reyonları, klimaları, tabelaları, pervaneleri, ütüleri, berber ve kuaförlerin kullandığı cihazlar ile daha yüzlerce farklı meslekte kullanılan elektrikli cihazlar esnaf ve sanatkârlarımızın olmazsa olmazı. Şimdi yaz gelirken daha fazla elektrik tüketimine ihtiyaç duyacak olan esnafımız ticarethane statüsünden çıkarılarak özel tarife uygulanmalı.  Yalnızca esnafa özel, vergilerin kaldırıldığı bir elektrik faturası maliyetleri düşüreceğinden esnafın sattığı ürün fiyatlarına da olumlu yansır. Akaryakıta gelen zamlar doğrudan tüm ürünlerin fiyatlarına etki ettiği için Eşel Mobil sisteminin tekrar uygulanması ve bölgesel üretimin arttırılması gerekir. Akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması suretiyle akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalması sağlanmalıdır. Ülkelerin gelişiminin temelinde girişimcilik yatar. Refah seviyesini yükseltmek, dışa bağımlılığı azaltmak, üretimi artırmak için yeni fikirler sunmak, ülke ekonomisi ve girişimci için anahtardır. Mesleki eğitim daha da yaygınlaştırılmalı ve meslek dalları günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yeniden belirlenmelidir. Esnaf ve sanatkâr çırak bulmakta zorlanmaktadır. Çıraklığı ve mesleki eğitimi özendirici ulusal proje ve programlar hazırlanarak tedbirler alınmalıdır.  Yerel yönetimler, kayıt dışı seyyarlarla mücadele, kaldırım işgali gibi konularda odalarla daha fazla işbirliği içinde çalışmalıdır.” diye konuştu.

“DEVLETİN TUİK’İ BİLE HAYAT PAHALILIĞIN İÇERİSİNDE ÇIKAMAMIŞ”

Zorunlu araç sigortasından bahseden Geriter, “Araç sahipleri için önemli gider kalemlerinden birisi, zorunlu olan araç sigortası. Öncelikle bu sigorta tüm sigorta şirketlerinde farklı fiyattan vatandaşa sunuluyor. Zorunlu olan bir sigorta her yerde sabit fiyat olmalı. Bununla birlikte araç sahiplerini rahatlatacak bir indirim yapılmalı. Bu indirim aynı zamanda trafikte sigortalılık oranını da artırmak için çok ciddi bir adım olacaktır. Devletin TUİK’i bile hayat pahalılığın içerisinde çıkamamış. Öyle ki “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” ve “TÜİK” verilerine göre; 25 milyon aracın 5 milyonu trafikte sigortasız geziyor. Sigortasızlık oranı en yüksek olan araç cinsinde başı yüzde 66 oran ile pandemi döneminde sayısı da hızla artan motosikletler çekerken, onu yüzde 41 oran ile traktörler takip ediyor.13 milyon otomobilin yüzde 6’sı, 486 bin minibüsün yüzde 21’i, 209 bin otobüsün yüzde 30’u, 882 bin kamyonun yüzde 23’ü zorunlu trafik sigortasını yaptırmamış durumda. Trafikte sigortalılık oranının artması için fiyatlarda indirime ve sabit uygulamaya geçilmesine ihtiyaç var” dedi.

“YILMADAN, YORULMADAN, VAZGEÇMEDEN ÇALIŞIRSAK TÜM SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM BULABİLECEĞİMİZE İNANCIM TAMDIR. BU KONUDA DEVLETİMİZİ DE HER ZAMAN YANIMIZDA BULABİLMELİYİZ.”

Sorunların çok ama çözümsüz olmadığını dile getiren Geriter,

  “Anlaşılacağı gibi sorunlarımız çok ama hiçbiri çözümsüz değil. Bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemde de, birlik ve beraberlik içinde, hizmet meşalesinin ateşini söndürmeden, yılmadan, yorulmadan, vazgeçmeden çalışırsak tüm sorunlarımıza çözüm bulabileceğimize inancım tamdır. Bu konuda devletimizi de her zaman yanımızda bulabilmeliyiz. Çünkü güçlü ülke olabilmek, daha fazla istihdam, daha fazla katma değer yaratabilen esnaf ve sanatkârlarla mümkündür.Çünkü güçlü esnaf-sanatkâr, güçlü teşkilat, güçlü Türkiye demek Sizlerle gerçekleştirdiğimiz genel kurullarda, iftar birlikteliklerimizde, sevginin, gönül birliğinin, kardeşliğin hâkim olduğunu görmek çok güzeldi. Bu güzellikler, bizleri esnaf ve sanatkâr teşkilatına daha iyi hizmetler vermek için daha da azimlendiriyor.Böylesine seçkin bir teşkilata hizmet vermekten, esnaf sanatkârların ve idarecilerin hizmetinde olmaktan büyük onur duyuyorum. Esnaf ve sanatkârlarımıza daha güzel yarınlar sunabilmek için çıktığımız hizmet yolunda, daha güçlü bir birlik ve beraberlik kararlılığı içinde çalışmalarımıza hız vermeliyiz. Başarılı ve güzel olan her hizmeti hak eden esnaf ve sanatkârlarımız için, Birliğimizi, yeni başarılara taşımak dileğiyle” diye konuştu.

 

İŞTE GERİTER’İ 36 YILA TAŞIYACAK YÖNETİM KURULU

Tam 32 yıldır Manisa esnafın tepesinde başkanlığı yürüten Hasan Geriter, tek liste ile girdiği seçimde 686 üyenin oylarıyla 4 yıllığına göreve gelen yönetim kurulu şu isemlerden oluştu; Başkan

Hasan Geriter’in yönetim kurulunda Mehmet Akgül, Faruk Ulaş, Mustafa Kemal Alacalı, Ergün Çolak, Tahin Memişler, Yaşar Çataldere, Mehmet Çetin, İrfan Aksu yer aldı. Birlik Denetim Kurulu’nda Necati Gürkıvrak, Aytekin Şadan, Zafer Kara, Saffet Taşkıncan, Hakan Yerli, Disiplin Kurulu’nda ise Mehmet Ali Mezarcı, Sami Ekerbiçer, Ümit Marhan, Arif Bilek, Erkan Pamuk yer aldı.

xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx
xxxxx

  • Yorumlar 1
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.